Délelőtt: D-vitamin

A május 23-i adás tartalmából.
 

– A tervek szerint már idén nyáron elindulnak az első távfelügyelt boltok Magyarországon. A technológia révén a hagyományos üzletek átalakítást követően személyzet jelenléte nélkül is nyitva tarthatnak, akár 24/7-es üzemmódban. Hibrid bolt bemutató.
Megszólalók:
Bessenyei István, alapító, Laurel kft.
Dr. Németh Péter, adjunktus, Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

– Áttörés várható a geotermikus energia hasznosítása területén. Magyarországon a földi hőáram, azaz a Föld belsejéből kiáramló hő intenzitása európai szinten kimagasló. Mórahalmon a napokban mutatták be a geotermikus alapú fenntartható, kombinált zöldenergetikai mintaprojektet. Magyarország nagy geotermikus potenciállal rendelkezik, ami elsősorban fűtésre és hűtésre is felhasználható volna. Hol tartunk most a hasznosításában?
Megszólalók:
Mórahalmi rendszer – Nagy Margit
Kurunczi Mihály, Magyar Termálenergia Társaság elnöke
Szanyi János, a Szegedi Tudomány Egyetem Alkalmazott geotermikus kutatási központ kutatásvezetője

– Dietetikus rovat: D-vitamin: talán a legdivatosabb, hiányát a legkülönfélébb betegségekkel hozzák összefüggésbe. Nem véletlenül épült erre hatalmas forgalmat bonyolító táplálékkiegészítő-ipar.
Megszólalók:
Szűcs Zsuzsanna dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke
Gyereknapi gofri sütés Stiller Tamással

– Éppen azon a héten jelent meg, mint a ChatGPT, így hónapokig esélyük sem volt megszólalni a programról, amit hosszú fejlesztőmunka előzött meg. Mostanra pedig talán elmondhatják, hogy profitáltak abból, hogy ennyire közel van a születésnapjuk az amerikai óriás testvérükkel. A PULI az első teljesen magyar nyelvű mesterségesintelligencia-alapú szövegszerkesztő és nyelvelemző. Hogy mit is tud, az kiderül.
PULI GPT – Gécsek-Tóth Enikő
Megszólaló: Prószéky Gábor, Hunren Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Techológiai és Bionikai Kar egyetemi tanára

– Először szerzett aranyérmet magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Délelőtt – Kossuth Rádió – május 23., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Horváth Ágnes

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább