Délelőtt: A bélflóra és a daganatos betegségek kialakulásának kapcsolatát vizsgálják szegedi kutatók

Az április 22-i adás tartalmából.
 

– Könyvbemutatóval zárult a Máltai Szeretetszolgálat SZEMBEN című kiállítása. A Máltai Jelenlét programja keretében a munkatársak ténylegesen jelen vannak a nehezebb sorsú települések életében: tanodát nyitnak, zenélni tanítják a gyerekeket, munkát találnak a felnőtteknek. A Szeretetszolgálat első lépésként szociális irodát alakít ki a telepen élők közvetlen környezetében, és eközben a lehető legjobban alkalmazkodik az ottani életkörülményekhez.

– A bélflóra és a daganatos betegségek kialakulásának kapcsolatát vizsgálják szegedi kutatók. A Juhász Szilvia vezetésével újonnan létrejött Rák Mikrobiom kutatócsoport azt vizsgálja, hogy bizonyos, az emésztőrendszerben élő baktériumok miként befolyásolják a daganatos betegségek kialakulását és lefolyását, milyen jellemző mutációs mintázatok alakulnak ki a különféle fajok által termelt káros anyagok hatására, amelyek azután a sejtek hibás működéséhez vezethetnek.

– Autós rovat: Két miskolci fiatalember úgy döntött,” megtisztítja ” Miskolcot a roncsautóktól. Két év alatt több mint 30 elhagyott gépjárművet számoltak fel, természetesen a hatóságok segítségével. Meddig állhat egy autó közterületen? Mit lehet tenni a rendszám nélküli járművekkel?

– Bolhapiacozunk és használt cikkeket árusítunk az interneten. Merthogy ennek is vannak szabályai. Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a jellemzően a saját, használt termékeiket (pl. gyermekruhát, egyéb ruhaneműt) értékesítő magánszemélyek nincsenek tisztában azzal, hogy ezen értékesítésekkel kapcsolatban terheli-e őket adókötelezettség, és ha igen, pontosan mi.

– Föld napja lesz – élő bejelentkezések lesznek aktuális, adás alatt futó tematikus programról
– Egerből, ahol a patak- és a Pálosrom takarítás mellett építenek pet palackokból egy várost és bemutatják a biodiverzitas-barát közösségi kertet

Délelőtt – Kossuth Rádió – április 22., hétfő 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább