A Louvre kincsei is láthatók lesznek idén a Szépművészeti Múzeumban

Az ókori Mezopotámia és a barokk festészet kap központi szerepet a következő időszakban a Szépművészeti Múzeumban. Az intézmény idei újdonságairól annak vezetője, Baán László beszélt a Kossuth Rádióban.
 

A Szépművészeti Múzeum állandó barokk kiállításának újrarendezett változata április 5-től látható. Egy eddig nem látott szerzeményt is bemutatnak a nagyközönségnek a tárlaton. Tavaly volt Mányoki Ádám, II. Rákóczi Ferenc udvari festője születésének 350. évfordulója, és ennek apropóján egy izgalmas festményhez jutott hozzá a múzeum egy aukción – hangzott el a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában.

„Az alkotáson szereplő lengyel nemesi származású hölgynek kalandos életútja volt, így ez a festmény több mint egy kiváló remekmű, rendkívül izgalmas történet is fűződik hozzá” – hangsúlyozta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Hozzátette, igazi szenzációnak ígérkezik az év következő nagyszabású tárlata, az ókori mezopotámiai kiállítás. A műtárgyakkal az időszámításunk előtti első évezredbe, az Asszír Birodalomba kalandozhatnak vissza a látogatók.

„A Mezopotámia – Istenek és démonok királysága című tárlat az első átfogó kiállítás lesz a témában Magyarországon. Több kiemelkedő európai gyűjteményből, köztük a párizsi Louvre-ból érkeznek műkincsek. Rengeteg hiedelmet, vallási és hétköznapi szokást lehet majd megismerni általuk” – emelte ki a közgyűjtemény vezetője.

Baán László sikereikről is beszámolt, az elmúlt évek magas látogatószámával a Szépművészeti Múzeum a világ száz leglátogatottabb múzeuma közé került. A teljes beszélgetés újrahallgatható a Kossuth Rádió Médiaklikk-oldalán.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Olvasson tovább