– Fontos hagyomány az eledelszentelés Székelyföldön. Székelyudvarhelyen csak a templomokban, Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson már a tereken is szentelik az ételt húsvét vasárnapján. De Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését Csíkszereda főterén tartják meg minden évben.
– A Jerikói rózsák a feltámadást szimbolizálják. Vízbe helyezve, ágait 10-20 perc alatt nyitja ki, feléledve „tetszhalott” állapotából.
– Mezőkovácsháza belvárosában ismét felállították a kézműves tevékenységeiről híres város parkjában a színes horgolásokkal díszített több méteres óriási tojást.
– Ma már sokféleképpen díszíthetjük a húsvéti tojásokat. De hogyan készültek régen? A magyar nyelvterületen háromféle tojásdíszítés volt ismert: a méhviasszal írott, a levél rátéttel és a karcolással díszített.
Hajnal-táj – Kossuth Rádió – március 31., vasárnap 5:00
Műsorvezető – szerkesztő: Bakos Csaba
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.