Hajnal-táj: Virágba borult hazánk legnagyobb tőzikés területe

A február 29-i adás tartalmából.
 

– Akcióra készek a Balatoni Jegesmedvék! A beszédes nevű csoport tagjai nem nyáron, hanem télen fürdenek a magyar tengerben. Szombaton Balatonfüreden, majd egy héttel később március 9-én Alsóörsön csobbannak vízbe, ahogyan ezt novembertől áprilisig teszik a „Télen is Balaton” szlogen keretében. Teszik mindezt a stressz levezetésére is alkalmas gyógyító, hidroterápia szellemében. Facebook oldalukon folyamatosan várják a bátor jelentkezőket.

– Virágba borult hazánk legnagyobb tőzikés területe Csáfordjánosfán. A Győr-Moson-Sopron vármegyei község határában nyíló hófehér virágszőnyeg, káprázatos látványt nyújt a tavaszi napsütésben. Becslések szerint a csáfordjánosfai tőzikés erdőt 2–4 millió tő védett növény teszi ilyenkor varázslatossá.

– Olyan sok gondot okoznak a városba települt állatok (varjak, szarkák, rókák..), hogy már külön tudományág foglalkozik velük, ebben a műsorban is többször beszámoltunk a városokban kóborló vaddisznókról, szarvasokról. Lakott területen kemény jogszabályok betartásával lehet befogni a vadakat, hiába okoznak kárt vagy kellemetlenséget. A megoldást egy teljes hatósági, önkormányzati és lakossági összefogás adhat.

– Hamarosan ismét kiderül, hogy Fejér vármegyében mely kézműves ipari termékek, feldolgozott élelmiszerek vagy pl. képzőművészeti alkotások kaphatnak idén Fejér termék – díjat. A pályázatokat utoljára ma (február 29-én) lehet beadni a vármegyei önkormányzathoz. A Fejér termék programot 2011-ben indították el hagyomány-érték-minőség hármas jeligével, a cél az volt, hogy segítsék a térségben élő kis és középvállalkozókat, és hogy megismertessék az ott előállított minőségi termékeket a lakossággal.

– Bozsik József válaszol hallgatóink kérdéseire. Mikor van itt az optimális ideje a lemosó permetezésnek? A téli hidegek mekkora gyérítést végeznek a kártevők között? A rügyfakadás, más szóval a rügypattanás idején van a télvégi lemosó permetezés optimális ideje. Kajszi esetén már virágzó fákról szólnak a hírek a fényképek, így a mandulafáknál, kajszibarack fáknál már elkéstünk a lemosó permetezéssel. Pirosbimbós és fehérbimbós állapotban már csak enyhébb töménységben szabad alkalmazni a megszokott szereket, tehát a vegetációs időszakban csupán 0,5%-os töménységben alkalmazhatjuk ezt a három hatóanyagot: az olajat, a rezet és a ként. Ezért nagyon fontos a lemosó permetezés, mert egyszeri alkalommal, olyan hatást érhetünk el, mint vegetációban három permetezéssel, tehát a lemosó permetezés, felér, három vegetációs permetezéssel.

– Göbölyös Károly, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke, a Magyarok Kenyere program vármegyei nagykövete nyerte el az Év Fiatal gazdája címet. Beleszületett a mezőgazdaságba, a szüleivel közös vállalkozásban testvérével és már feleségével együtt dolgozik. Célja a vidéki életforma és a lakosság segítése, tanyasi élettér fenntartása és fejlesztése.

– Az ország legnagyobb almatermesztő táján már csattognak a metszőollók, de nem csak a hagyományos almásokban, hanem a bioalmát és más gyümölcsöket termesztő gyümölcsösökben is. Nyírgyulajon Szőllősi Szilárd hat hektáron termeszt almát, szilvát, meggyet, és cseresznyét. Ma már nincs akkora árrés a bio és nem bio között, de most is van kereslet az így termett gyümölcsre.

– 10 évvel ezelőtt indult útjára a hazai zöldségtermesztők egyik legnagyobb szakmai konferenciája, a Zsendülés, amelynek a legnagyobb zöldségtermesztő vidék a Dél-Alföld-központja, Szeged ad otthont. Ma reggel (február 29) 9 órától kezdődik az idei Zsendülés, a témák az ágazat aktualitásait öleik fel.

– 30 éves lett a pécsi állatkert sokak által ismert és kedvelt nílusi vízilova, Bálint! Eredeti élőhelyükön ezek az állatok rendkívül veszélyesek, a hímek agresszíven védik a területüket, és közben a vízben kiválóan rejtőzködnek. Bálint azonban kifejezetten kedves behemót, még azt is megengedte – persze kizárólag gondozója jelenlétében – hogy megvakargassuk nedves szalonnabőrre emlékeztető nyakát. A nílusi vízilovakat az állatkertek az Európai Törzskönyvi Program keretében helyezik el, ám mivel eléggé költséges számukra a jó körülményeket megteremteni, egyre kevesebb helyen látni. Bálint a 3 évtizeddel nagyjából középkorú, és köszöni szépen jól van, a gyerekkori 250 kilójából mostanra 3000-3500 lett …Bicsák Eszter egy vödör almával és Varga Tamással, a pécsi állatkert gyűjteményi és nevelési vezetőjével látogatta meg a szülinapost.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 29., csütörtök 5:00

Műsorvezető: Pilisy Csenge
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: MTI/Varga György

Videó ajánló

Olvasson tovább