Hajnal-táj: Piacra járni sokak szerint egy életforma

A február 27-i adás tartalmából.
 

– Állatorvos válaszol. Papagájt tartani igazi öröm, de sokak számára kegyetlenségnek tűnhet egy bezárt madár látványa. Szerencsére létezik etikus madártartás. Állatorvos válaszol rovatunkban Dr. Lorászkó Gábor segít hallgatóinknak.

– Állatvédelmi sorozat. A jószándékú állatbarátok manapság egyre többször esnek túlzásokba ha a kedvencükről van szó. Van, aki palotácskát épít a kutyájának, van aki welness szolgáltatásokkal kényezteti, de a sorból sajnos nem marad ki az etetés sem. Ha valaki nem eteti az állatát, egyértelműen állatkínzást követ el, megsérti az állatvédelmi törvényt. Ugyanakkor jószándékkal is lehet ártani, pl. úgy, hogy egy kutyát emberként kezelnek, és nem a neki megfelelő eleséggel etetik.

– Orvhalászokat fogtak a Nagykunsági csatornánál, a rabsicok hálóval pusztították az állományt. A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének halőri szolgálata a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőreivel közösen kihasználva a legkorszerűbb technikát, egy drónnal leleplezték le az orvhalászokat. Donkó Pétert a szövetség titkárát kérdeztük.

– Február-március különleges pénzforrást jelent a nagyvadas területeken, hiszen a gím- és dám bikák ilyenkor hullajtják értékes agancsaikat. Az illegális gyűjtők ezt jól tudják, csapatostul, családostól járják az erdőt, megzavarják a bikákat, hogy essen le a koronájuk, hiszen nem kis pénzt fizetnek azoknak, akik vállalják a veszélyt, hiszen még tart az úgynevezett tarvadazás az erdőkben. A gyűjtés – amellett, hogy életveszélyes tilos is, mert a hullajtott agancs a vadásztársaság tulajdonát képezi.

– Tavasszal is lehet még csemetefákat ültetni, manapság egyre kedveltebbek a kisebb, alacsonyabb koronát növesztő gyümölcsfák. Ma már vannak kinemesített, törpe növekedésű, öntermékeny cseresznye fajták. Keddi adásunkban részletesen szólunk a világhírű a magyar nemesítésű cseresznye fajtasorozatról.

– Piacra járni sokak szerint egy életforma, mert azon túl, hogy friss, házi készítésű élelmiszereket, vagy élelmiszer-alapanyagot kapunk, a piacon lehet megtudni, hogy mi hír járja az adott településen. Ezért és más dolgokért is mind a helybéli, de az átutazó is egyaránt szívesen keresi fel a piacot. A fővárostól nem túl távoli, ám már Fejér megyéhez tartozó Etyeken is így van ez.

– Miskolc Búza téri piacán óriási a választék, alig akad olyan zöldség, gyümölcs, melyet ne lehetne megtalálni a kereskedők kínálatában. Ilyenkor év elején még döntően külföldi termékek vannak a pultokon.

– Az elmúlt napokban sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, és ez várhatóan ezen a héten is folytatódni fog. Enyhe volt a tél, az ország nagy részén nem volt tartós hótakaró. Mindennek az a következménye, hogy már nyílik a kajszibarack, és majdnem három héttel előrébb jár a természet. A felmelegedő klíma érzékenyen érinti a hazai zöldség és gyümölcs ágazatot.

– A hatékony fejlődéshez és a kertészeti ágazat megújításához kikerülhetetlen az integráció, ehhez pedig a pályázati lehetőségek hatékony kihasználása szükséges. Továbbra is fontos a kertészeti ágazat kiemelt támogatása, amiben a díszkertészek is számíthatnak fejlesztési forrásokra.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 27., kedd 5:00

Műsorvezető: Balog Tamás
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább