Hajnal-táj: A Kommunizmus áldozatainak emléknapja

A február 25-i adás tartalmából.
 

Ma van a Kommunizmus áldozatainak emléknapja. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én arra emlékezünk, hogy 1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. Veszprém ma is híven, tisztelettel őrzi az áldozatok emlékét: Melocco Miklós alkotása, Brusznyai Árpád mártír emlékműve a város központjában található, mintegy mementóként. Ebben az ellenállásban a Pannon Egyetem diákjai mindig is kulcsszerepet vállaltak.

Átlátható, esztétikus és felhasználó barát. Ezekkel jellemezték a Helló Miskolc turisztikai weboldalt a minőségi díjat odaítélő szakemberek, akik a turizmus kategóriában készített honlapjáért adták az elismerést a városnak. Az év honlapja pályázatra 287 nevezés érkezett.

Kaitz Ákost választották az Év Szántóföldi gazdálkodójának, aki 1000 hektáros családi gazdaságot vezet 25 éve. Fő profilja a növénytermesztés, kertészet és az állattartás. A szántóföldi növénytermesztése nem nevezhető hagyományosnak: a megszokott hazai fő növénykultúrák mellett nem mindennapi ültetvényekkel is rendelkezik.

Jók a kilátások – legalábbis egyelőre – a gabonaföldeken. Úgy tűnik, hogy a gombás és vírusos betegségek is elkerülik az idén gabonáinkat. Sőt, az időjárás is kedvezőbb volt a tavalyinál.

Az erdőgazdaságok februártól kezdve posztolják közösségi oldalaikon, hogy az ebben az időszakban agancsukat hullató szarvasbikák fejékeinek engedély nélküli gyűjtése illegális. Emellett több helyen rendelnek el erdőlátogatási tilalmat és némely erdei út bejáratánál külön tábla is figyelmezteti az arra járót, hogy ha agancsot talál, azt ne vigye haza. Mégis hazaviszik.

Amelyben ma is az immunerősítőkről lesz szó. Ide tartozik a lenmag és szezámmag is. Ez utóbbi például kiemelkedik a kalcium tartalmával, tehát a csontritkulás elleni küzdelemben is kiváló. De hogy még mi mindenre jó, arról is beszélnek a szakértők.

A mézes-retek tehát bizonyítottan ellenszere a felső légúti betegségeknek, de a minőségi méznek nagy szerepe van ebben. A hazait az különbözteti meg többek között a bizonytalan hátterű, unión kívülitől, hogy korlátlan ideig eltartható, nincs rajta szavatossági idő. Papp György balatonboglári méhész több évtizede foglalkozik négyszáz méhcsaláddal. Vele beszélgettem a hazai méz helyzetéről.

Németkéren határában álló akácosban évtizedek óta megférnek egymás mellett a méhek és kecskék. A méhészkedésnek is régmúltja van a faluban, bár azzal legtöbb család mára felhagyott. A kecsketartás mellett azonban kitart az Illés család. Közel kétszáz kecskét nevelnek.

Tavaly rég nem látott termés betakarításról beszéltek a gazdák, de az igazi öröm elmaradt a mennyiségi eredményeket látva. Ennek oka az értékesítési nehézség, sőt a jobb értékesítés reményében a szükségszerű betárolás, valamint az ukrán szemes takarmánnyal való ügyeskedés. A vármegyei kamarai évértékelőn a várható kormányzati intézkedéseket is összefoglalták.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 25., vasárnap 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: MTI/Balázs Attila

Olvasson tovább