Kalendárium: Balassa Krisztián, karmester

A február 26-i adás tartalmából.

– Balassa Krisztián, karmester

– A Legjobb Francia Musicalek Gálakoncertje lesz az Erkel Színházban március 3-án. A Franciaországból érkező színművészeket az Óbudai Danubia Zenekar kíséri.

– Róma-Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában. A tárlaton a legnagyobb magyar festők és képzőművészek Itália ihlette művei tekinthetők meg, köztük egy meglepetés Csontváry festmény is, amelyet évtizedek óta nem láthatott a közönség.

– A Veszprém vármegyében lévő, több mint 750 éves Alsóörs egyik legfontosabb épített öröksége a török korból fennmaradt Török-ház. A 15-16. századi épületben egykor a prépostsági család lakott, napjainkban pedig esküvőknek és művészeti, kulturális eseményeknek, kiállításoknak ad otthont, illetve alkotótáborok helyszínéül is szolgál.

– Online kiállítás nyílt az 1956-os forradalom különleges fotóiból. A fényképeket készítő John Sadovy, cseh származású fotóriporter 1956. október 29. és november 1. között volt szemtanúja és krónikása a forradalom eseményeinek. A világhírűvé vált képek mellett több olyan, Magyarországon eddig még nem látott felvétel látható az online kiállításban is, amelyek bepillantást engednek a szabadságharcosok tűzszünet alatti életébe, és egy ausztriai menekülttáborban várakozó magyarok világába. A különleges fotók magyar és angol nyelvű leírással a Nemzeti Múzeum honlapján tekinthetők meg.

– Munkácsy: a sikersztori címmel látható időszaki kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban. A tárlat az első ecsetvonásoktól a világhírnévig követi Munkácsy Mihály életét, aki ezzel „visszatér” abba az épületbe, ahol ismerkedni kezdett a festészettel. Az installációk elkészítéséhez a 21. századi technológiát is segítségül hívták, amely által például a Siralomház című festmény több síkban jelenik meg; a kivágott alakok helyét a mesterséges intelligencia segítségével alkották meg a szakemberek. Munkácsy Mihály remekművei a gyulai Almásy-kastély legújabb kiállításán.

Kalendárium – Kossuth Rádió – február 26., hétfő 15:32

Szerkesztő: Toldi Szabolcs
Műsorvezető: Babucs Kriszta

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább