Hajnal-táj: A magyar őszibarack-és gyümölcstermesztés jövője

A február 24-i adás tartalmából.
 

Kezdjük egy mai eseménnyel: kocsonyaversenyt rendeznek ma Szomolyán, ahol előkerülnek a hagyományos családi receptek is. Kevesen tudják, hogy a kocsonya a 18. századi Franciaországból származik, és eredetileg halhúsból készült. Sertésből azonban csak Magyarországon csinálják, ezért hungarikum. A tél és a farsang elmaradhatatlan étele az áttetsző, füstölt hússal teli kocsonya, ami a helyiek szerint nem csak a hasnak, az ízületeknek is jót tesz.

A kocsonya mellett a borok is népszerűek, így ezeknek is kijár országszerte egy-egy fesztivál, főleg ha különleges borról, a furmintról van szó. A miskolci Furmint találkozóra Tokaj-hegyaljáról is érkeztek a borászok, akik az ünneplés mellett a szakmai kérdésekről is tanácskoztak.

A környezeti szemléletformálás volt az elsődleges célja annak a kisfilmnek, amelyet siófoki középiskolások készítettek. A közel félórás alkotás egy pályázaton elnyert 8 millió forintos támogatásból valósult meg. A Balaton-parti városban forgatott négy tematikai részből álló kisfilm célja, hogy felhívja a figyelmet a tó térségében lévő élővilágra, a nádasok irtásának veszélyére, de emellett kiemeli a városi élőhelyek fontosságát is.

Iskolába megy az erdő! Rendhagyó tanórákat visz be tavasztól az oktatási intézményekbe az Országos Erdészeti Egyesület. A gyerekek eddig inkább kint, az erdei iskolákban vehettek részt táborokban, most azonban a tantermi oktatás része is lehet az erdő. A tanulók játékos formában kerülhetnek közel ahhoz, amit az erdő napjainkban jelent. A kezdeményezés iránt már most is hatalmas az érdeklődés.

Amelyben az immunerősítőkről, azon belül is a kén tartalmú vegyületekről lesz szó, ezek a hagyma- és a retekfélékben is megtalálhatók és jótékonyak az immunrendszerre. A hírekben az szerepelt, hogy az elmúlt hetek során, mintegy 270 ezer honfitársunk fordult orvoshoz, felső légúti betegségekkel. Az immunrendszer stabilitásának megőrzéséért a napi étrendbe érdemes beépíteni a felsorolt növényeket is.

Az imént hallott immunrendszer erősítésében a vadhúsnak is szerepe van és lehet, amelynél ahogy a szakemberek is mondanák, nincs egészségesebb. Ezt szerencsére ma már nem csak a vadászok tudják, hanem a kormány programjának köszönhetően elég sokan, mivel a vadhúst a feldolgozók tőkehús és feldolgozott formában is kínálják.

A magyar őszibarack-és gyümölcstermesztés jövője is terítékre került a 30. Szatymazi barackvirág napon. A csütörtöki eseményen elsőként Mártonfi Béla a NAK országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke a termésbiztonságot hangoztatta és a fajtakísérletek újra indításáról is beszélt.

Erdő mellett akkor is jó lakni, ha sok fát kell hasogatni, vagyis darabolni, vallja az újdonsült tanyatulajdonos, Szapora István. És ők most már a saját erdőcskéjük mellett laknak. Mindössze néhány hónapja költöztek ide a Tiszakécske melletti tanyára. A három gyerek, Kadosa, Vajk és Remény már egészségesebb környezetben nő majd fel. Persze addig még rengeteget kell dolgozni. A tanya neve már most is szép: „Csillagszemzug”.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 24., szombat 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább