Délelőtt: A techno-stressz hatásai

A február 26-i adás tartalmából.
 

A techno-stressz hatásai
Hazai kutatás készült a technostressz munkavállalóra gyakorolt hatásairól.
A technikai felkészültség területén egyre nagyobb elvárások jelentkeznek a munkatársakkal szemben. Hol vannak feszültségek? Hogy lehet lépést tartani a digitális eszközeinkkel? Hogy találjuk meg az egyensúlyt munka és magánélet között? Mit jelent a digitális detox/digitális méregtelenítés? Milyen előnye származhat a munkáltatónak abból, ha a szoftvert úgy állatja be, hogy éjszaka ne kapjunk semmilyen céges értesítést? Mennyivel lehet hatékonyabb a munkavégzés, ha bizonyos időszakokban nem szakítanak meg bennünket semmilyen digitális eszközök? Mekkora stresszt okoz, ha a digitális kompetenciáink elmaradnak az elvárt szinttől?

Hallásvesztés kezelése, szűrése
A magyar lakosságban minden 6. ember halláskárosodással küzd. Hetven éves kor fölött pedig már mindenkinek van valamilyen szintű halláscsökkenése. Ez nem csupán az életminőség drasztikus romláshoz vezet, de a demenciával is összefüggésbe hozható. Holott szűréssel és megfelelő hallókészülék használatával teljes életet élhet az ember. Milyen életkorban fontos hallásvizsgálatra menni? Melyek az első beszédes jelek? Mi az az ingerküszöb (dB), ami már komoly problémát okoz a kapcsolatteremtésben, közlekedésben? Hogy igényelhető hallókészülék? Milyen technikai vívmányok vannak hallásjavítás terén? Vendégeink vasárnap érkeznek haza a fül-orr gége világkongresszusról. A legfrissebb fejlesztésekről is beszélünk.

Akadálymentes rovat-az elektromos kerekesszékek/mopedek használatáról
Ki igényelheti a három vagy négykerekű elektromos eszközt? A mozgáskorlátozottak között mennyire népszerű ennek használata? Kiválthatja-e a kerekesszéket? Milyen esetben segíti ez a mozgáskorlátozott ember hétköznapjait? Milyen szabályok vonatkoznak a használatára? Feltétele-e a vezetőjének a jogosítvány megszerzése? A KRESZ szabályai szerint hol és hogyan közlekedhetnek vele?

Karrierszünet
Angolszász országokban bevett szokás, hogy egy munkavállaló hosszabb munkaszünetet tart (fél év-egy év), hogy feltöltődjön, új dolgokba kezdjen, vagy többet lehessen a családjával és később újult erővel térhessen vissza a munka világába. Mindeközben hazánkban a karriertanácsadók szerint nem mutat jól az önéletrajzban, ha valaki sokat kihagy. Miért éri meg mégis a munkáltatónak, ha fizetés nélküli szabadságot kér a dolgozója? Milyen korban lehet ez elfogadott? Ha ez nem a kiégésről szól, akkor mi indokolja? Milyen jogi lehetőségek vannak arra, hogy valaki hosszabb szünetet tartson? Mire érdemes használni a szünetet, hogy a munkáltató is nyerjen a helyzettel?

Délelőtt – Kossuth Rádió – február 26., hétfő 9:05

Szerkesztő: Belényi Barbara
Műsorvezető:Horváth Ágnes

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább