Hajnal-táj: Nyílik a hóvirág már Sopronban is!

A február 13-i adás tartalmából.
 

Cered
Idemásolok egy ajánlót: Cered község Nógrád vármegyében, a Salgótarjáni járásban, határátkelő Szlovákia felé. Településrészei: Alsóutaspuszta, Felsőutaspuszta, Füzespuszta, Hármaskútpuszta, Takácsházapuszta, Tótújfalupuszta. A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark települése.

Állatorvos rovat
A háziasítás egyik természetes mellékhatása, hogy bizonyos tanult ösztönöket nehezen, vagy alig sajátítják el kisállataink. Így van ez a macskákkal is, akik habár a természetben igazi gyilkoló gépek, a nappaliban sokszor csak morcos, lusta főbérlők….Állatorvos rovatunkban Dr. Lorászkó Gábor válaszol.

Állatvédelem
Hogyan válhat egy kóborló állat megtalálója az állat tulajdonosává? Elsősorban akkor kerül a fókuszba ez a kérdés, ha valakinek pl. a gazdájától elszökik véletlenül a kutyája, vagy a gazda nem tesz nyakörvet a cicájára, ami mutatná, hogy tartozik valakihez. Olyan is előfordul, hogy az egyre szélesedő állatszerető rétegből valaki úgy dönt, hogy az eredeti gazda- akinek a személye kideríthető ugyan pl. chip alapján- nem méltó arra, hogy tartsa azt az állatot, mert az láthatóan el van hanyagolva.

Gidrán csikók születtek
Megszületett az első idei gidrán csikó a Debreceni Egyetemen. A jól fejlett, egészséges kancacsikó egy őshonos génmegőrzési program sikerét bizonyítja. A csikónak ritka pedigrével rendelkezik, a célpárosítás eredményeként bővíti a fajta genetikai diverzitását. Emellett segíti és kiszolgálja majd Debreceni Egyetemen működő ménesgazda- és lótenyésztő képzést is.

Műemlékek újulnak meg Szilvásváradon
472 ezer euró INTERREG-támogatásból új fejezet kezdődik Szilvásvárad és Gombaszög életében. Gombaszögön megnyílik a látogatók előtt az UNESCO által világörökségnek nyilvánított cseppkőbarlang, a 14. században épült pálos kolostor romjai, a projektben megújuló Andrássy-kúria, és a Kárpát-medencében ritkaságnak számító középkori nyolcszögletű kápolna. Szilvásváradon olyan műemlék épületek újulnak meg, mint az Orbán-ház, turisztikai attrakciók épülnek és új szálláshelyeket alakítanak ki.

Citromfa levele hullik – Bozsik gazda rovata
Citromfa levele lehullik, miért? Hallgatónk kérdésére keresem a választ, citromtermesztő hobbikertészekkel, Baráth Miklóssal, Buczkó Imrével, valamint saját gyűjtésem alapján válaszolok a növényélettani gondokra, valamint a másik Hallgatónk által feltett kérdésre, hogy a teleltetés során felszaporodó tetvek, pajzstetvek, atkák elleni védekezésnek milyen lehetőségei vannak.

Egykilós a herencsényi paradicsom?
Hallottak már a herencsényi paradicsomról, mely egy kilót is nyom, ha mérlegre teszik? Ráadásul rendkívül ízletes és nem csupán Nógrád vármegyében érdemes elültetni. Papp Orsolya évtizedek óta tájfajták felélesztésével foglalkozik. A Gödöllői-dombságban fekvő zsámboki biokertjében fóliasátor alatt és szabad termesztésben is kísérletezik a tájfajta paradicsomokkal, amiket aztán különböző fórumokon népszerűsít. Február közepén indulnak a magbörzék-többek között a Magház szervezésében. Érdemes ilyen szemmel kutatni a különlegességeket.

Győr környékén is korán jött a melegedés
A kisalföldi gazdáknak is komoly fejtörést okoz ez a folyamatos februári szokatlanul meleg idő. A legérzékenyebb helyzetben a gyümölcstermelők vannak, akik egy esetlegesen hirtelen fellépő hidegbetöréstől tartanak leginkább. Néhány jótékony hatása ugyan van ennek a különleges melegnek, azonban ugyanennyi plusz feladatot is jelent a gazdáknak, pl.növényvédelem terén.

Tavasz a gyümölcsösökben Vajdaság, Békés
Komoly gondokat okozhat az észak-vajdasági gyümölcsösökben a hosszan tartó tavaszias időjárás. Az enyhe idő megzavarja a vegetációs ciklust, a nedvkeringés és a rügyek is megindulhatnak. Egész héten szinte minden nap 15-20 fok körüli nappali csúcsértékekre kell készülni, fagy hajnalban sem várható. Mészáros György és Horváth Szabolcs

Nyílik a hóvirág már Sopronban is!
Még a soproni hegyekben is megjelent a tavasz hírnöke, a hóvirág. Meglepő lehet, hogy ilyen korán, már február első felében kibújtak a növények, ám ez meglepően sokszor van így. Hóvirágot gyűjteni tilos, védett virág, már 2005 óta.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 13., kedd 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Olvasson tovább