Hajnal-táj: Erdők konferencia

A február 12-i adás tartalmából.
 

Ahol jó élni Szécsisziget
Szécsisziget ma már komoly turisztikai vonzerővel bír. A dél-zalai település ma éppen annak a földrajzi fekvésének köszönheti népszerűségét, ami annak idején az 50-es években hátrány volt, hiszen határközelsége miatt elzárt vidéknek számított. A 200 lelkes falu saját kastéllyal rendelkezik, amely felújítva várja az érdeklődőket, valamint betelepülők megmentették az egykori vízimalmot is.

Városi séták Sopronban
Ami az útikönyvekből kimaradt – a leghűségesebb város, talán mindenkinek ez ugrik be elsőként, ha Sopron szóba kerül. A városban rengeteg a történelmi emlék, épület, utca és hely, amihez érdekes, és kevéssé ismert történetek fűződnek. Ilyen az is, hogy a város egykor Burgenland fővárosa is volt, vagy az, mit rajzoltak a toronyőrök unalmukban a szobájuk falára, és hol is volt a városi pellengér. Persze, vannak egészen új turisztikai attrakciók is – ezeket is megmutatják a turistáknak.

Tótakarítás Tatán
Számtalan lehetősége van a tatai civileknek, hogy maguk is hozzájáruljanak kivételes természeti környezetünk megóvásához. Ahogy az elmúlt hetekben enyhébbre fordult az idő, számos önkéntes szervezet kínált valamiélyen városszépítő akcióban való részvételt a lakosságnak. Így például az Angolkertben került sor tereprendezési és takarítási munkálatokra, még egy másik csapat az Öreg tó medrét és a sétányt tisztította meg a hulladékoktól.

Bozsik gazda homoktövis
A homoktövis beltartalmi értékei. Karádi Péter kertészmérnök. Leveléből tea, gyümölcséből ivólé, magjából magolaj, gyümölcshéjából aszalvány készíthető. 300 mg C-vitamin található 10 dkg homoktövis ivólében, ez 5x annyi mint amennyit a citrusfélék tartalmaznak.

Erdők konferencia
A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara és Erdészeti Tudományos Intézete, valamint az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Tudományos Konferenciát szervezett Sopronban. A tanácskozáson az erdészet, környezet- és természetvédelem, vadgazdálkodás, geomatika, erdőpedagógia területéről az új tudományos eredményeket bemutató előadások kerültek megtartásra. A megnyitón részt vett Zambó Péter, erdőkért és földügyekért felelős államtitkár is, aki beszédébe kifejtette jövőnk záloga a 2,3 millió hektárnyi magyar zöld erdő. Március 21-én, az Erdők Napján is „erdő és innováció” lesz a középpontban. Rafai Emőke riportját hallhatják.

Iskolába megy az erdő Országos Erdészeti Egyesület új programja
Iskolába megy az erdő! Rendhagyó tanórákat visz be az oktatási intézményekbe az Országos Erdészeti Egyesület. A gyerekek eddig inkább kint, az erdei iskolákban vehettek részt táborokban, és különböző természetismereti játékokon, órákon. Most azonban a tantermi oktatás része is lehet az erdő, legyen szó földrajzról, biológiáról, közjóléti tevékenységről vagy éppen turisztikáról. A tanulók játékos formában kerülhetnek közel ahhoz, amit az erdő napjainkban jelent. A kezdeményezés iránt már most is hatalmas az érdeklődés a pedagógusok és igazgatók részéről, így az már biztos, lesz folytatás.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – február 12., hétfő 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább