– Akit a mozdony füstje megcsapott – Moldova György klasszikussá vált riportkötete, amely a magyar vasútról, a vasutasokról szól, már a könyv címében szállóigévé tette a szakma iránt érzett hűséget. Hisz aki csak egyetlen egyszer is beleszagolt a mozdony kéményéből felszálló füstbe, a pályaudvarok levegőjébe, nem, vagy csak nehezen tud elszakadni a vasúttól. Nos, nyilván más szakmák esetében is jelen vannak csábító illatok, ám a szociografikus riportírás többek között még a vízi közlekedésben dolgozók, kikötőmesterek, matrózók, hajóskapitányok életét bemutató kötettel is adós, így meglehetősen keveset tudhatunk az ő életükről. Most azonban, képzeletben ugyan, de vízre szállunk, csak hogy megtudjuk, milyen az élet egy úszó erődön. Kovács Miklós hajóskapitányt kérdeztük.
– A velemi Szent Vid templom, a pankaszi harangláb, vagy éppen Berzsenyi Dániel költészete is téma volt a hatodik alkalommal megrendezett Vasi Értéktár vetélkedőn. Az előzetes feladatok után hat általános iskolás és hat középiskolás csapat jutott a döntőbe, ahol játékos feladatok keretében mutathatták meg, mennyire ismerik Vas vármegye értékeit.
– Visszatértek külföldi turisták Európa legnagyobb fürdőcentrumába, 2022 után ismét eredményes évet zárt Hajdúszoboszló. Budapest után Szoboszlón jegyezték fel a legtöbb vendégéjszakát, szám szerint több mint egymilliót. vezérigazgatója.
– Januárban megkapta a gyógyfürdő minősítést a kisteleki termálfürdő. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet határozata szerint: a víz védett mélységből származik és nem keveredik talajvízzel. A kistelekivel együtt most már nyolc gyógyfürdővel rendelkezik Csongrád-Csanád vármegye. Fülöp Rolandot a fürdő vezetőjét kérdeztük.
– Bozsik József válaszol hallgatóink kérdéseire. Időszerű növényvédelem, olajos növényvédő szerek használata tél végén. Az enyhe tél kiváló életteret biztosít a gombafajoknak, melyeket korábban különböző olaj tartalmú szerekkel kezeltek. Ezeknek a hatása nagyon eltérő, mert az eredeti kőolaj származékok perzselhetnek, szerencsére ezek már kiszorultak a piacról. Mára a könnyű kozmetikai olajok, a paraffin olajok széles körben elterjedtek, és ezek a hatóanyagok környezetbarát módon védik meg a lombhullató gyümölcsfákat és díszfákat. Ugyanakkor örökzöldekre ezeket sem célszerű használni, mert perzselést okozhat. A jelenlegi időjárás kedvező a moha szaporodásának is. Környezetbarát módon a vas-szulfát tartalmú tápanyag keverékekkel lehet a fű kondícióját megtartani, ugyanakkor a mohákat megfékezni, méghozzá környezettudatos módon.
– Hazánk legerdősültebb vármegyéje Nógrád, ahol nem csupán az erdőket alkotó fák mennyisége, de a tölgyesek, cseresek, bükkösök és fenyvesek sokfélesége ad igazi értéket. A klímaváltozás, valamint a behozott, vagy épp betelepített idegen fafajok megbontják ennek a tájnak az ökológiai egységét. Így volt ez az akáccal, melyet a méhészek már védelmükbe vettek, viszont most egy ettől is szívósabb, az őshonos fákat teljesen kiszorító fafaj jelent meg a Salgótarjánt ölelő hegyekben. Ez a bálványfa.
– 90 új fát ültettek el a kaposvári Városligetben. A somogyi vármegyeszékhelyen idén 150 millió forintból folytatódik a faültetési és famegújítási program. A város a futók kérésének tett eleget, akik nyári forróságban szeretnének árnyékban futni. Báthory Gyöngyvér tudósítása.
– Régi igazság, hogy a mezőgazdaságban az egyik ágazat kisegíti a másikat. A vírusjárvány idején évekig veszteséget termeltek a sertéstartók, visszaesett az európai fogyasztás. Emiatt aztán sokan felhagytak a hízlalással. A Tolna vármegyei Fadd településen gazdálkodik Reibling József nyugdíjas állatorvos, aki megfogadta régi tanítást és tojótelepet is munkába állított, hogy a tyúkok csökkentsék a vágósertések okozta veszteséget.
– 2023 a magyar élelmiszeriparnak visszaesést hozott, 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent a teljes ágazat teljesítménye. Egy nem várt plusz költség miatt az élelmiszerek ára növekedett, de a csökkenő infláció ezt kompenzálta. 2024-ben van remény a növekedésre, és arra is, hogy az idei év már nyereségesebb lesz a magyar élelmiszeripar számára. Éder Tamást, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnökét kérdeztük a piaci folyamatokról.
Hajnal-táj – Kossuth Rádió – január 31., szerda 5:00
Műsorvezető: Balog Tamás
Szerkesztő: Gyarmati Péter
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.