Szombat reggel: A diafilm ismét reneszánszát éli

A január 13-i adás tartalmából.
 

– Első alkalommal adták át a múlt év őszén alapított Kós Károly-életműdíjat. Az elismerést évente egy a Kárpát-medencei építészet hagyományainak megőrzésén és fejlődésének előmozdításán dolgozó, kimagasló tudású és elhivatottságú szakembernek ítélnek oda. Az életműdíjat Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész a Nemzet Művésze vehette át.

– Jubileumi programsorozatot indított az idén 70 éves a Diafilmgyártó. A diafilm ismét reneszánszát éli és nem csak a gyerekek körében népszerű.

– Robotolimpia. Kreativitás, logikai gondolkodásmód, tervezési készség, mindez játékos formában. Ez a Robolimpia, melyet már negyedik alkalommal rendeztek meg Szombathelyen középiskolások számára. A legóból épített önjáró szerkezeteknek olyan feladatokat kellett végrehajtaniuk mint kötélhúzás, szumóverseny vagy vonalkövetés.

– Túrázzunk. Malajzia.

– Sport. Pintér Zsombor autóversenyző tizenhárom évesen nyerte meg az országos Rallye Cross bajnokságot.

– Velocipéd, fakerekű bringa, a drótostót kerékpárja és az első bicikliváltó. Többek közt ezek is láthatók a balassagyarmati kerékpármúzeumban, mely nem csak idehaza, hanem az egész Krápát-medencében egyedülálló gyűjteménynek számít.

– Az elmúlt évtized legnagyobb a kerékpáros turizmust szolgáló fejlesztése valósult meg az év végére Baranyában. A térségben 55 kilométernyi új bicikliút és kerékpársávos felfestés készült el és a vármegyét bekapcsolták az országos illetve nemzetközi kerékpárút hálózatba is. Az idei évebn a Mohács 500 program részeként a két csatahelyszín közötti kerékpárút megépítése a cél.

– Három a hazai faunára új idegenhonos kabócafajt azonosította Magyarországon az ELTE kutatói. Az egyik egy Ázsiából származó faj a fagyal és egyéb főként dísznövények kártevője, idehaza kimondhatóan tömegesen van jelen, a másik kettő az un. viaszfoltos kabócák csoportjába tartoznak és szőlőkértevők. A kutatásról szóló tudományos összefoglaló most jelent meg egy magyar szaklapban ill az anyagot angolul is publikálták.

– Sikeres a járvány idején indított Digitális Batman – együtt a digitális oktatásért elnevezésű akció. A kezdeményezés négy éve a miniszterelnök digitális oktatásra történő átállást bejelentő közleményét követően indult. A szándék az volt, hogy segítsék a karanténban lévő olyan nehéz anyagi helyzetben lévő gyerekek digitális eszközökkel való ellátását, aki nehezen juthatnak hozzá ezekhez. Az akció olyan sikeres volt, hogy azt a járvány után is folytatják.

– Az itthon tartózkodó Náray Balázs lesz a SZORE vendége

– A nyolcvan éves Cseuz László nyolcadik olimpiájára készül. 1992-ben lányával elkerékpároztak a barcelonai olimpiára (5198 km). Később már kísérő nélkül tekert el az olimpiákra. Atlanta – 7378 km, Sydney – 8136 km, Athén – 5322 km, Peking – 11428 km, London – 5001 km, Rio de Janeiro – 5110 km. A pandémia miatt nem mehetett Tokióba, ezért az országon belül 80 nap alatt 9ooo km-t kerékpározott hogy teljesítse a tervezett távolságot. 2024-ben 80 évesen megkezdte a felkészült, hogy Párizsba jusson el.

Szombat reggel – Kossuth Rádió – január 13., szombat, 6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: MTI Fotó: Czimbal Gyula

Olvasson tovább