Szombat reggel: A Közszolgálati média díjátadó gála

A december 9-i adás tartalmából.
 

– Pénteken este rendezték meg a Közszolgálati média díjátadó gáláját

– Vasárnap délután lesz az Irány az űr! következő adása.

–  Nemzetközi betlehemes találkozót tartanak a hétvégén Gencsapátiban.

– Megjelent Szarka Gyula új lemeze a BeGyula Kossuth-díjas díjas előadóművész és zeneszerző Betlehemi Csillag című lemeze és megkezdődött a lemezt bemutató koncertsorozat is az első állomás Komárom volt ma Vásárút holnap Esztergom következik és Szarka Gyula eljön a jövő szombaton Budapestre is. Szarka Gyula is csatlakozik a JLJ kampányhoz.

– Irány Ausztrália(Juhász Árpád)

– Bemutatták „A muzsika hullámhosszán – A Rádiózenekar története 1943-2023” című könyvet.(László Ferenc, Devch Márton)Bence)

– Tegnap (pénteken) lett volna 85 éves Tandori Dezső. Ennek kapcsán jelent meg Pátkai Rozina énekesnő Tandori lemeze, amin Tandori Dezső hangjával, verseivel, felvételei is hallhatók. A zenék nagy részét Rozina szerezte, játszotta fel és énekelte. (Pátkai Rozina)

– Egy szegedi diák is ott van Stockholmban az idei Nobel-díj kiosztó ünnepségen, ahova gimnazistaként pályázott a részvételi lehetőségre, amit meg is nyert. A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban matematika-fizika szakon végzett az idén kiváló eredménnyel, így korosztályából egyedüliként képviseli országunkat a tudomány ünnepeként számon tartott nemzetközi eseményen. (Viczián Dániel)

– Félezer induló közül szerezte meg a második helyet a magyar csapat az első alkalommal megrendezett nemzetközi kiberbiztonsági versenyen. Az eredmény azért figyelemreméltó, mert 460 csapat nevezett a világ minden részéből. (Gyurák Gábor csapatvezető, Tolnai Máté – a mérnök-informatikus hallgató)

– Átadták Európa egyik legkorszerűbb szimulációs központját a pécsi orvoskaron. A hallgatóknk a jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb eszközökkel illetve a virtuális valóság elemeinek falhasználásával minden lehetséges helyzetet képesek szimulálni ami egy valós beteg gyógyítása vagy akár műtéti beavatkozás során történhet. E mellett üzembe helyeztek egy a daganatos betegek kezelését szolgál csúcstechnológiát képviselő eszközt is. (Nyitra Miklós dékán, hallgatók, Rendeky Szilárd igazgató, Maróti Péter oktató, Mangel László klinika igazgató)

– Mohács 500 címmel konferenciát rendeztek pénteken, bemutatva a legújabb kutatási eredményeket egyúttal bejelentették, hogy országos verspályázatot is hirdetnek az évforduló kapcsán.(dr. Pálffy György antropológus, Móczár Gábor főigazgató, Bugarszky Norbert ügyvezető)

Szombat reggel – Kossuth Rádió – december 9., szombat, 6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Papp Dániel

Olvasson tovább