Félezer adás készült a legendás gasztrotörténeti műsorból a Kossuth Rádióban

A „gasztrokibicek” és a hobbiszakácsok mellett az irodalom és a történelem iránt érdeklődők is szívesen hallgatják a Szellem a fazékból című rádióműsort, hiszen Vinkó József neve fogalom a hazai konyhaművészetben. Az azonos című könyv szerzője, a Magyar Konyha főszerkesztője számtalan irodalmi mű fordítója 500. alakalmommal köszönti a hallgatókat „szép délelőttöt, jó főzést” kívánva december 9-én 9:30-kor a Kossuth Rádióban.
 

A különleges ételtörténeteket és kapcsolódó irodalmi vonatkozásokat felvonultató szórakoztató gasztrotörténeti rádióműsorban csaknem tíz éve minden héten szombaton terítékre kerül egy fogás.

„Meggyőződésem, hogyha egy ételt úgy esznek, hogy ismerik a történetét, a legendáját, akkor jobban fog ízleni” – fogalmazott Vinkó József a Dankó Rádió Derűs napot! című műsorában. A meglepő ételrajzokhoz a műsorvezető készíti el a körítést, a színészek pedig előadják az írók, költők, gasztronómusok sorait. Megidéznek egy-egy hasát szerető hírességet, naplókból, irodalmi alkotásokból és visszaemlékezésekből kutatják, vajon mit gondoltak egy adott korban a magyar gasztronómiáról, mit tettek, illetve „ettek” érte.

„Az ünnepi ételeknek is jelentős család és társadalom összetartó ereje van, ha követjük az adventi időszak étkezési szokásait, létrejön az a családi összhang, harmónia, amire a modern kor világában élő ember – aki a békét keresi, mert szétesik minden körülötte –, talál egy támasztékot, biztonságot” – emelte ki a Szellem a fazékból műsorvezetője, az ünnepi időszak ételeit és szokásait felsorolva.

Az 1985-től a Stúdió című kulturális hetilap egyik televíziós szerkesztő-műsorvezetője, a Jean-Paul Belmondót, Juliette Grécót, Robert Merlét, Hundertwassert elsőként megszólaltató Vinkó József számtalan magyar és külföldi művészről készített portréfilmet. Televíziós producerként nevéhez fűződik a Helló, világ!, a Helló, Magyarország! című turisztikai magazin, valamint a Megáll az ész! című szórakoztató műsor létrehozása. Műfordításainak, színházi adaptációinak száma meghaladja a százat. 2010-ben indították újra tulajdonostársával a Magyar Konyha című gasztronómiai havilapot. Több mint egy évtizede publikálta a Szellem a fazékból esszégyűjtemény első kötetét, amely alapját adta rádiós műsorának. Akkor az ételek lelkéről beszélt. Az azóta megjelent második kötetben húsz magyar író és költő étkezési szokásairól ír. A Kossuth Rádióban 2014. január óta hallható Szellem a fazékból című gasztrotörténeti sorozata – amely már az 500. adásához ért – újrahallgatható a Médiaklikken.

Szellem a fazékból – szombaton 9:30-tól a Kossuth Rádió műsorán.

Olvasson tovább