Hajnal-táj: Ifj. Paróczai Sándor szenvedélyes fiatal horgász

A december 8-i adás tartalmából.
 

– A Felső-Tisza, a Szamos egész évben kínálja magát a horgászoknak, kivéve, mint most, amikor áradnak, ilyenkor csak beszélni lehet a horgászatról. Hajnali csali rovatunkban Ifj. Paróczai Sándor szenvedélyes fiatal horgász már a menyhalak megakasztásáról álmodik, persze az egyéb ragadozókat sem veti meg.

– 25 horgászhelyet rongáltak meg a Tisza-tónál. Tavaly 49 horgászhelyet alakított ki Abádszalók és Kisköre között a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. Az Erzsébet-ligeti új horgászhelyek mintegy felét érinti a rongálás: több horgászhelynél megbontották a kövezést, emiatt elkezdett a vízbe omlani a horgászhely.

– Befejeződött az Árvízbiztonság növelése a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén című fejlesztési program. 2,6 milliárd forint értékben javították a védművek állapotát Szentgotthárdnál, rendezték a Gyöngyös medrét Kőszegen, kisebb árvízvédelmi munkákat végeztek Körmenden és Sárváron.

– 1014 méter! – ezt már a kisdiákok is tudják, ha hazánk legmagasabb pontjáról kérdezik őket. Kevesebben vannak, akik azt is tudják, a Mátra legmagasabb csúcsa, a Kékes valamikor egy méterrel magasabb volt. De vajon miért? Erre a kérdésre is válaszolunk a Túrbakancs mai rovatában, amikor hamisítatlan téli helyszínre, a havas Mátrába kalauzoljuk önöket.

– Vadetetés – télen. Télen is van dolguk a vadászoknak, hiszen nem csak a vadak szabályozása a feladatuk, hanem gondozásuk is, különösen a téli takarmányozás.

– Hogyan teleltessük a leandert úgy, hogy ne szaporodjanak fel rajta a kártevők? Ezt kérdezi Hallgatónk, hiszen a levéltetvek a pajzstetvek és az atkák is elszaporodhatnak, akár a lépcsőházban tartott leandereken is? Tanácsok Bozsik gazda rovatában.

– A permetező drónok mellett a felderítő drónok is egyre népszerűbbek, ami azt mutatja, egyre gyorsul a mezőgazdaság digitális fejlődése hazánkban. Ráadásul várhatóan a mezőgazdasági drónokra vonatkozó mostani, szigorú uniós szabályok is változnak, a permetezők kikerülhetnek a légi növényvédelmi kategóriából, ezzel még gyorsabban állhatnak át a gazdák az új technikára. Az ABZ Drón Kft az idei Jónak lenni jó – kampány egyik felajánlója, drónképzéseket, illetve ezen keresztül ezek bevételét ajánlották fel az MTVA karácsonyi adománygyűjtő programja számára, amellyel idén a koraszülött babákat támogatjuk.

– Robotok a mezőgazdaságban . Gyümölcsszedő vagy éppen palántázó robot? Miért ne? A digitális korral megérkezett a negyedik ipari forradalom. A rohamos fejlődés komoly hatással van az agráriumra is, hisz mind a robotok, mind a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet kap a munkák során.

– Több évtized kitartó és lelkiismeretes munkájának is köszönhető az az aranyérem, amely a szakmán belül is igazi kuriózumnak számít. Egy nagykanizsai borász rajnai rizling borát aranyéremmel díjazták Berlinben, a Berliner Wine Trophy-n. A Nagykanizsa külterületi részén található Szentgyörgyvári –hegyen, mindössze fél hektáron termel szőlőt Németh József és családja. A több elismeréssel is rendelkező borász számára ez a díj a legszebb visszaigazolás. Németh Józseffel és vejével Varga Tünde beszélgetett.

– Günzer Tamás villányi borászt választotta meg a Magyar Bor Akadémia a 2023-as év bortermelőjének. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Günzer Tamás harmadik alkalommal került a jelöltek közé, így 24 év után most ismét egy villányi borász nyerte a díjat, az eredményhirdetés eseményéről.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – december 8., péntek 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető. Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább