Hajnal-táj: Tűzifa - tanácsok

A december 6-i adás tartalmából.
 

– Hangtár tájépítész

– Városi séták
A kolduskerti kutyáknak úri dolguk van. Egy tapasztalt szépségipari szakember gondozza és figyeli őket folyamatosan. Körmöndi Imre huszonvalahány évvel ezelőtt szeretett bele a pulikba, és ez az érzelem gyökeresen megváltoztatta a Vaskúton élő férfi életét.

– Tűzifa – tanácsok
A legáltalánosabb tüzelőanyag hazánkban a tűzifa, melyet az ember évezredek óta használ fűtésre. Szem előtt kell tartanunk azonban azt, hogy a különböző fafajták nedvességtartalma erősen befolyásolja, hogy az adott tűzifa mennyire ég jól.

– Karácsonyfa-kitermelés az Alföldön
A tévhitekkel ellentétben, a piacra kerülő áruk nem erdők „kiirtásából” erednek, hanem célültetvényekről származnak. Magyarországon 3000-3500 hektáron folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés, ez – ideértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaságnak ad munkát.

– Erdélyben hatalmas hó, nyitva a sípályák
Idén korábban érkezett a hó, így a síidény is már az elmúlt hétvégén, vagyis a megszokottnál valamivel hamarabb elkezdődött a Madarasi Hargitán. Egyelőre 2 pálya üzemel az 5-ből, és hóágyúk segítségével pótolják a változó időjárás következtében kialakult hóhiányt.

– Adventi vásárok figyelmeztetés rendőrség
Hiába a figyelmeztetés évről évre, még mindig sok az adventi vásárokban, bevásárlóközpontokban ilyenkor pórul járó ember. Egy nyitva felejtett táska, autóban hagyott műszaki cikk vonzza a bűnözőket, kellemetlenséget és kárt okozva a figyelmetlen vásárlónak. A Vas megyei rendőrök ilyenkor, advent idején bűnmegelőzési tanácsokkal és szórólapokkal települnek ki a forgalmas helyekre, ahol az online vásárlás veszélyeire is felhívják a figyelmet.

– Bozsik mikulásvirág
Miklós napja. Mikulásvirág. Dr. Orlóci László botanikus tanár, az ELTE Füvészkertjének igazgatója és Tarjáni Györgyné kertész, virágboltos mondja el véleményét a mikulásvirágról, mint rövidnappalos növényről.

– Ökotámogatás összege nő 2024-ben
Új támogatások indulnak jövőre, a biogazdálkodók minden eddiginél nagyobb forrásból gazdálkodhatnak. A speciális, nekik szóló pályázatokon kívül, az ökológiai gazdálkodók most már a vidékfejlesztési programban is részt vehetnek majd. Kulik Bence információi ?

– Közös növényvédelem – merre tart a nagykörűi cseresznye jövőre?
Agrár- és agroturisztikai fórumot tartottak a minap az ország cseresznyéskertjében. Nagykörűben tavaly az aszály miatt a cseresznyefák negyede kiszáradt, idén a fagy vitte el a termés egy részét. A megbeszélésen szó esett a cseresznyetermesztés időszerű növényvédelmi kérdéseiről, valamint arról, milyen szerepe lehet a térségfejlesztésben a gyümölcstermesztésnek.

– Falusi udvar, helyi termékek és a havas Mátra – Mátra konferenciát tartottak
Falusi udvar, látványgazdaság és helyi termékek, ezek is hívószavak. Növekvő – a korábbinál 25 ezerrel több – vendéggel zárja az idei évet a Mátra. Azonban a vendéglátás még elmarad a szálláshelyfejlesztéstől – hangzott el a napokban tartott konferencián Sástón.

– Indul a Mikulásvonat!
Mikulás napjára nemcsak a Mátra, a Bükk is behavazott. És a hegy lábánál már 18 éve ( a Covid miatt 2 kihagyással) zakatol az ún Mikulás vonat, Miskolcról, Lillafüredig, ahol varázslatos mesebirodalom fogadja a családokat idén is. A gyönyörű Lillafüredre a Mikulásvonattal, de akár saját autóval is érkezhetnek a gyerekek és kísérőik.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – december 6 , szerda 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább