Hajnal-táj: A „CIV Aqua” program

A december 5-i adás tartalmából.

– Debrecen a legnagyobb erdős területtel rendelkező nagyvárosa az országnak, azonban ide kifejezetten kevés csapadék jut. Ezért is van óriási jelentősége a „CIV Aqua” programnak, amelynek most zárult le az első üteme. Így a Tisza vize már elér a hajdúsági városig, ezzel vizet biztosítva a nehezen ellátható területeken.

– Hangtár
fehér holló

– Állatorvos válaszol
Akár macskánk, akár kutyánk van, kedvenceink sokszor ki nem állhatják az autózást. Van amikor csak tiltakoznak, de olykor egészségügyi kockázata is lehet egy-egy utazásnak…… Állatorvos rovatunkban Dr. Lorászkó Gábor válaszol.

– Állatvédelem. didergő kedvencek
Vacogó, falhoz lapuló kutyák, havas bundájú didergő cicák-ez a látvány nem szokatlan ilyen hideg időben. A tél komoly kihívást jelent főleg a kint élő állatoknak, de a bent tartottakra is jobban oda kell figyelnünk ilyenkor. .

– Vadelütés téves infók
Számos téves információ kering még mindig az autósok körében a nyáron módosított Vadgazdálkodási törvénnyel kapcsolatban. Egy kiegészítő rendelkezés kapcsán az terjedt el , hogy mostantól a vaddal való ütközéskor mindig az autóst terheli a felelősség, a vadásztársaság semmiért sem felel, sőt az autósnak kell megfizetnie az elütött vad árát.

– Természetvédő tábort védenek
Aláírásgyűjtést kezdeményezett egy természetvédő egyesület a Vas vármegyei Felsőcsatár egykori gyermeküdülőjének megmentésére. A mintegy százéves épület évtizedekig adott helyet természetvédelmi táboroknak, ráadásul Natura 2000-es terület veszi körül, ám két éve már az enyészeté. A cél, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a térség védelmére

– Beázó pincék – támfal-felújítás
Évekig a csapadékvíz alámosta Eger legrégebbi pincéit.
Elkészült a Szépasszonyvölgyben a lefolyó csapadékvíz miatt év elején leomlott támfal helyreállítása, mely zsalukő szerkezettel épült vissza az alsó terepszint alá lealapozva, kőzethorgonyok befúrásával, biztosítva ezzel a fal stabilitását.

– Bozsik faiskolai tanácsok
A 24. órában vagyunk az őszi szezont illetően. De! Hogyan válasszunk olyan kajszibarack fajtát, amelyik nem szálkás

– Már elér a Tisza vize Debrecenig!
Debrecen a legnagyobb erdős területtel rendelkező nagyvárosa az országnak, azonban ide kifejezetten kevés csapadék jut. Ezért is van óriási jelentősége a „CIV Aqua” programnak, amelynek most zárult le az első üteme. Így a Tisza vize már elér a hajdúsági városig, ezzel vizet biztosítva a nehezen ellátható területeken.

– Lassult, de szükséges a generációváltás az agráriumban
Égető szükség van a generációváltásra az agráriumban – hangsúlyozták a szakemberek az Agrárszektor Konferencián, Siófokon. Ugyanakkor az elmúlt időszak nehézségei nem tették vonzóvá a szakmát a fiatalok körében, pedig egy krízishelyzetben gyors döntésekre, alkalmazkodóképességre van szükség.

– Már a szociális farmok is lehetnek kistermelők
Nagy István agrárminiszter nemrég jelentette be, hogy Magyarországon a jövőben a szociális farmok is végezhetnek kistermelői élelmiszer előállítást. Pontosabban a jövőben már nem csak természetesen személy lehet kistermelő, hanem jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is. Ez azoknak az alapítványoknak, egyesületeknek hoz nagy változást, akik megváltozott munkaképességű, fogyatékos, vagy hajléktalan embereket foglalkoztatnak.

– Igazi kistermelői arany: elhozta Norvégiából a legnagyobb díjat a pomázi sajt! Kulik Bence
A pasztőrözött „szénatejből” készült magyar sajtok taroltak a világ legrangosabb versenyén októberben. Az idén Norvégiában rendezett World Cheese Awards versenyre több mint 40 ország sajtmanufaktúrái 4000-nél is több sajtot neveztek, és a pomázi Breier Farm két sajtja is arany minősítést kapott.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – december 5 , kedd 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább