Hajnal-táj: A karácsonyi időszak kiemelt jelentőséggel bír a hazai tógazdaságok életében

A december 1-i adás tartalmából.
 

– A karácsonyi időszak kiemelt jelentőséggel bír a hazai tógazdaságok életében, mert ilyenkor fogy a legtöbb hal itthon. Az elmúlt napokban rendezett sajtótájékoztatót Sáregres- Rétimajorban, az Aranyponty Zrt.-nél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség. A tájékoztatón elhangzott, kiváló minőségű halak kerülhetnek idén az asztalokra és az árával is feltehetően elégedettek lesznek a vásárlók.

– Nagyon elszaporodtak az eurázsiai hódok Győr-Moson-Sopron vármegyében, emiatt döntött úgy a helyi hatóság, hogy engedélyt ad a gyérítésre az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérelmére, így a mostani vadászszezonban legfeljebb 600 eurázsiai hód elejtése szükséges. Továbbá enyhültek a tetemek megsemmisítésének szabályai. Ezek az egyébként védett állatok fákat döntenek ki, töltéseket fúrnak meg, patakokat duzzasztanak vissza, amivel az árvízvédelemben, a termő- és lakóterületeken is károkat okoznak.

– Évente 21 milliárd forint vadkár keletkezik, ebből csak 3 milliárd forintot térítenek meg a mező- és erdőgazdálkodóknak. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a héten bejelentette: céget alapít, hogy peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek behajtását, így az érintettek minél hamarabb hozzájuthatnak az őket megillető pénzhez…

– Melyek lehetnek hatásos gyógynövények a felső légúti, illetve az influenza szerű betegségekre? Például a zsálya és az izsóp gargalizálni és teának is nagyon jó, mert baktérium ölő hatású. A szurokfű nagyon jól gyógyítja a hangszalag gyulladást, de a hársfák virágai is jótékony hatásúak. Bozsik József tanácsai….

– Velő, magolaj és gyümölcslé is készül homoktövisből Belső László és Somogyi Anikó családi gazdaságában. A zalai házaspár 2010-ben ültette el az első cserjéket, ma már 5 hektáron termesztik ezt a ritka gyümölcsöt, amit aztán nagyrészt maguk dolgoznak fel gutorföldei üzemükben. A homoktövis még mindig nem annyira ismert növény a termesztők körében.

– Konferencia sorozatot szerveznek a Partiumban a pálinkakészítők számára. Ennek első részét, melyen 30-an vettek részt Erdélyből, a Partiumból, valamint az anyaországból a napokban tartották meg az érmelléki Székelyhídon. A következő tanfolyam pedig tavasszal lesz.

– A sárgabarackot kivéve jó gyümölcs alapanyagok álltak az idén a pálinkafőzők rendelkezésére. Hazánkban 20 ezer felett van a magán pálinkafőzők száma, és egyre jobb termékeket állítanak elő. Domaszéki versenyen nagyon erős volt a mezőny, a győztes pedig Kása Tibor domaszéki magánfőző lett, aki már több nemzetközi versenyt is megnyert.

– A baj már megtörtént, most kezelni kell az ukrán gabona kérdését, – erről beszélt a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke az Agrárszektor Konferencián, Siófokon. Petőházi Tamás kiemelte: a magyar gabonatermesztőknek egy magasabb minőségű búzával kellene piacra lépniük, ezekre ugyanis korlátlan a kereslet, ráadásul Ukrajnában ilyen gabona nem terem.

– Lezajlott az idei Agtech Summit konferencia, ahol olyan ügyekről esett szó, amelyek meghatározóak a mindennapi mezőgazdaságban, vagyis az agrárdigitalizáció, a robotizáció, a precíziós gazdálkodás, vagy éppen a generációváltás.

– Nem hungarikum, mégis kevés országban van annyiféle turistajelzés, mint Magyarországon. És minden, fára festett jelnek jelentése is van, vannak erdei „főutak”, átkötők és csúcsokra vezető, rövidebb ösvények, ha megtanuljuk a rendszert, akkor nem fogunk eltévedni. Érdekes, hogy míg nálunk még a forráshoz vezető utat is külön jelölik, addig a szomszédos országokban gyakori, hogy csak egy-kétféle jelölést alkalmaznak. Itthon 20 ezer kilométernyi jelölt ösvény várja a túrázni vágyókat. Sáv, négyzet, kereszt és kör… de vajon melyik mit jelent?

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – december 1 , péntek 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább