Hajnal-táj: Az ország legnagyobb fásító egyesülete, a Hatvanezer Fa fenntarthatósági modellt dolgoztak ki

A november 30-i adás tartalmából.
 

– Befejeződött a Szeged melletti Gyálai Holt-Tisza kármentesítése. Az ún. fekete víz évtizedeken át a bele kerülő kommunális és vegyi hulladék miatt keserítette meg az ott élők életét, hiszen sokszor elviselhetetlen bűzt árasztott. A fekete víz megtisztításával, a környezet rendbe tételével kulturált szabadidős tevékenységekre is alkalmas területtel gazdagodtak a gyálaiak.

– A tavalyi aszályos év után mozgalmas esztendőt zár a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Többször kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni a vízfolyásokon, augusztusban pedig rekordközeli árhullám vonult le a Rábán, ami próbára tette a védműveket és a védekezésben résztvevő szervezeteket is. A szokásos őszi felülvizsgálaton kiderült az is, hol van szükség fejlesztésre, megerősítésre.

– Az ország legnagyobb fásító egyesülete, a Hatvanezer Fa – hazánk igazi klímaharcosai- fenntarthatósági modellt dolgoztak ki. Ez kiemelten fontos témákból épül fel, ilyen pl. az aszályos időszakokra azonnal reflektáló víz- önrendelkezés bevezetése, a társadalmi mozgósítás a bel és külterületi fásításban, zöldítésben a környezetszennyezés visszaszorítása céljából.

– Zöld Mobilitás Konferenciát rendezett az Energiaügyi Minisztérium és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Egerben. A LIFE-Trans projektben első alkalommal tartottak ilyen konferenciát. A rendezvény célja a fenntartható közlekedés és energiafelhasználás terén zajló legújabb fejlemények és lehetőségek bemutatása, ill. a szekértök közötti tapasztalatcsere.

– Borvirág, egér ízű bor, barnatörés, ecetesedés, – sok-sok borhiba és borbetegség léphet fel, ha nem eléggé szakszerű a borászati eljárásunk. Melyek azok az alapvető mesterfogások, amelyekkel meg tudjuk előzi ezeket?

– A jövő évi szüreti hangulat a következő hetekben dől el, – írta közleményében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A jelenlegi gazdasági körülmények között a szőlő- és bortermelés sok borvidéken nem gazdaságos, ami már rövid- vagy középtávon a termeléssel való felhagyáshoz és a szőlőterületek kivágásához vezethet. Különösen az idősebb szőlőtermelő hegyközségi tagok kívánnak felhagyni a műveléssel.

– Az agrárpálya népszerűsítése és az agráriumban alkalmazott világszínvonalú technológiák megismertetése, – ez volt a célja annak a rendhagyó biológia órának, amelyet a MATE Kaposvári Campusán tartottak a napokban. A Munkácsy Mihály Gimnázium biológiai szakos tanulói nyerhettek betekintést az Embrió-átültető Központban zajló munkába. Báthory Gyöngyvér összeállítása…

– Fiatal gazdákat bemutató sorozatunkkal folytatjuk. Még mindig van az emberekben bizalmatlanság a szövetkezeti rendszerekkel kapcsolatban, holott ha nyitott és tiszta a kommunikáció a szerződő felek között, egy kifejezetten gyümölcsöző együttműködésre lehet számítani. A nagy területen a megfelelő géppark beszerzése is könnyebb, de az értékesítés sem annyira kiszolgáltatott, mint egy kisbirtok esetén, – meséli a Tolna-vármegyében gazdálkodó Végh Ferenc, a németkéri Haladás Termelőszövetkezet elnöke. Hogy miként vívta ki magának, hogy a 600 hektáros szövetkezeti birtokot és a tejelő szarvasmarha állományt ő vezesse, arról mesélt műsorunknak…

– Vannak országrészek, ahol közel tíz százaléka a kukoricának még lábon áll. A száraz időjárás jó nedvesség tartalmat produkált, viszont a késlekedők az esőzés miatt már sokkal nagyobb nedvesség tartalommal, azaz drágább szárítási költséggel tudják értékesíteni, vagy tárolni a kukoricájukat. Az ára viszont a pár évvel ezelőttinek szinte a harmadára esett vissza. Bori Vilmos nagyvarsányi gazdálkodóval, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Agrárkamara helyettes vezetőjével találkoztunk.

– Ma éjfélkor van az idei mezőgazdasági kárenyhítési kérelmek beadásának határideje. Aki elmulasztja, nincs lehetősége pótolni.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – november 30 , csütörtök 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább