Délelőtt: Csak pozitívan, megoldásközpontú technikák

A november 29-i adás tartalmából.
 

Lakások Penészmentesítése
Ecet, ózon, penészmentesítő falfesték, újabb szigetelés, hőhíd keresése, talajvíz szivárgás megszűntetése, páraelszívó beszerelése. Gyakran sok százezer forintos költségekbe veri magát az ember, de a probléma újra és újra előjön. Hogy lehet véglegesen felszámolni a penészt a lakásokban? Mit kell tenni a jól szigetelő nyílászáró cserék után? Megelőzhető-e egy lakás vizesedése új típusú építkezéssel?

Csak pozitívan, megoldásközpontú technikák
Mi az oka annak, hogy nehéz helyzetekben megtorpanunk? Miért látjuk rögtön a legrosszabbat? Milyen technikák segítségével tanulhatjuk meg, hogy probléma esetén ne kapkodjunk, ne essünk pánikba, hiszen az okok feltárása nélkül is eljuthatunk a megoldásokhoz. A pozitív pszichológia szemlélete méltánytalanul kevés figyelmet kap. Holott ma már kutatások bizonyítják, hogy a pozitív gondolatok/technikák rendszeres használatával rendkívül gyorsan és hatékonyan tudunk boldogulni a hétköznapokban.

Jogi rovat: eltartási szerződés útvesztői
Milyen egy mindkét fél által elfogadhatónak vélt eltartási szerződés? Miként bontható fel, ha nem azt a szolgáltatást kapja az idős ember, amiben megegyeztek? Mi történik, ha változnak az életkörülmények? Mi a különbség eltartási szerződés és életjáradék között? Lehet-e kombinálni a kettőt? Érdemes-e eltartási szerződést kötni az eleve öröklésre jogosult rokonnal?

Hulladékmentes háztartás
A mosás, főzés, takarítás, kertészkedés során keletkező hulladékok jó része újra felhasználható. Időt, pénzt és energiát spórolhatunk vele, ha tudatosan megtervezzük mit, mire használunk mielőtt végleg megszabadulnánk tőle. Működhet-e mindez a zsúfolt városokban, nem kell ’elvetemült’ zöldnek lenni ahhoz, hogy belevágjunk? Mit jelent a hulladékmentes életmód a mindennapokban? Praktikákat keresünk vásárlásra, nem vásárlásra és a háztartásainkban. Egy jelentős részük nem új, hiszen az idősebb generáció pontosan e-szerint élt egykor.

Délelőtt – Kossuth Rádió – november 29., szerda 9:05

Műsorvezető: Bak Anita
Szerkesztő: Belényi Barbara

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább