Délelőtt: Mozgással is megszűnhet a mozgásszervi fájdalom

A november 21-i adás tartalmából.
 

Minden ősszel kötelező a nyári gumi cseréje – kötelező, ha fontos a biztonság, bár jogszabály nem írja elő, csak azt, hogy biztonságos felszereléssel közlekedjünk. A józan ész és belátás tehát a meghatározó, a felelős közlekedésben ez bőven elég, mégis jócskán akadnak, akik régi gumikat vagy négyévszakos abroncsokat használnak, figyelmen kívül hagyva, hogy a régi merevebb és kopottabb, nagyobb a balesetveszély, a négyévszakos abroncsok élettartalma pedig sokkal rövidebb és alapvetően városi közlekedésre való. A gumihasználat tudományáról beszélgetünk Knezsik Istvánnal, az Autós Nagykoalíció vezetőjével és Pécsi Norberttal, a Közútkezelő kommunikációs vezetőjével.

Kiteljesedés az élet második felében – vajon lehetséges? Sok szakmában ekkorra érik be a sok munka, a tehetség gyakorlatoztatása. Sokan a nyugdíj után találják meg vagy alakítják ki életük új tevékenységét, ami részben passzió, másrészt aktív teremtő alkotás, örömet adva maguknak és másoknak. Ebben a műsorblokkban olyan nyugdíjsok és barátaik szólalnak meg, akik nem a fő foglalkozásukat űzik, mégis sokakat inspirálnak. Megszólal három alkotó, kovács, grafikus és festő – legalábbis ebben találták meg fő időtöltésüket, illetve olyan kurátorok, kiállításszervezők, akiknek szintén nem ez a fő hivatásuk.

Mozgással is megszűnhet a mozgásszervi fájdalom – régóta hangoztatott állítás, csak sokan nem tudják – még a trénerek sem – hogy milyen mozgás milyen fájdalmat szüntet meg. Hiánypótló szakkiadványt adtak ki nemrégiben, ahol az egyes mozgásszervi problémákra konkrét gyakorlatokat, életmódbéli tanácsolat, praktikumokat ajánlanak, elsősorban 50-en felülieknek, amikor a regeneráció már sokkal lassabb, több türelem, belátás szükséges. A témából egy sorozatot tervezek csoportosítva a problémákat.

Délelőtt – Kossuth Rádió – november 21., kedd 9:05

Műsorvezető: Horváth Szilárd
Szerkesztő: Herczeg Tibor

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább