Családok, történetek: Egy koraszülött gyermek története, aki mindössze 370 grammal jött a világra

A november 4-i adás tartalmából.
 

– Pici csoda – Mici alig látszott ki a pici babasapka alól, a legkisebb pelenka is óriás volt rá, tenyérnyi kis teste hónapokig inkubátorban kellett, hogy fejlődjön… Egy koraszülött gyermek története, aki mindössze 370 grammal jött a világra. Mici ma már 7 éves és szülei igazi csodaként tekintenek rá. A közmédia Jónak lenni jó! kampánya idén a Semmelweis Egyetem Alapítványt, és ezen keresztül a koraszülött és veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekeket ellátó Semmelweis Fejlődéstámogató Központ bővítését támogatja.

– Tábitha Gyermekhospice Ház – nem kórház, hanem egy teljes körű ellátást biztosító otthon a gyógyíthatatlan gyerekeknek és családjaiknak. Aki azt gondolja, hogy „tragikus, nyomasztó hely”, téved: mosoly, játék és sok-sok szeretet határozza meg a légkört.

– Az egerszalóki St. Andrea birtokot 20 évvel ezelőtt hozta létre dr. Lőrincz György borász. Kezdetben egyedül, majd felesége és két fia is bekapcsolódott a munkába. A családi vállalkozás ma már egyre jobban épít a négy gyermekre: tudásukra, képzettségükre egyre nagyobb szükség van. A napokban pedig nagy öröm érte őket: a birtokot meglátogatta a világ egyik legismertebb nemzetközi borszakírója, James Suckling, aki rendkívül magas, 98 pontra értékelte a 2018-as évjáratú Agapé borukat.

– Kihalófélben lévő szakma az órásmestereké. Képzés hosszú ideje nincs is talán, apáról fiúra száll a tudomány. Szegeden a legidősebb órásmester Hunvölgyi Emil, akinek viszont mindkét fia követte az édesapa szakmáját. Emil köszöni jól van, 81 évesen nemcsak hogy órákat javít még, hanem jógázik is.

-Világjáró Gyerekek – Nem feltétlenül kell elutaznunk ahhoz, hogy megismerkedjünk egy adott országgal. A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria programsorozata minden hónapban más és más országba repíti a családokat. A program célja, hogy a gyerekek a világ minden tájára elkalandozhassanak, nyitottak legyenek különböző kultúrákra, és elfogadással forduljanak más nemzetek szokásai felé.

– A kakaót szinte minden gyermek szereti. De azt talán még a felnőttek közül sem sokan tudják, hogy a kakaófa a virágait és gyümölcsét a törzsén és nem az ágakon hozza… A Szamóca Kiskertész Tanoda családi foglalkozása a Füvészkertben növényismeretre és a növények szeretetére tanítja a gyerekeket. Az elmúlt szombaton kivételesen nem növényt ültettek a családok, hanem boszikeresés és tökfaragás volt a program.

Családok, történetek – Kossuth Rádió – november 4., szombat 14:06

Szerkesztő: dr. Varga Viktória

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Pexels / Pixabay

Olvasson tovább