A hely: Sárospataki Református Teológiai Akadémia

Az október 31-i adás tartalmából.

Sárospatak már a középkorban is iskolaváros volt. Egy olyan épületben jár A hely csapata a reformáció napján, ahol közel 500 éve folyik oktatás, még ha a történelmi események hatására időnként máshol, vagy másképp zajlott is, mint a kezdetekkor vagy ma. A Sárospataki Református Teológiai Akadémiáról és a lelkészhallgatókról szól mai műsor.

A kollégium alapítását mecénásként Perényi Péter várúr, későbbi I. Rákóczi György és felesége, Lorántffy Zsuzsanna támogatta. Ők gondoskodtak az iskola számára megfelelő épületekről, tanárokról, könyvtárról, nyomdáról és készítették el az intézmény működését szabályozó törvényeket.
Az ellenreformáció idején üldözték a protestánsokat, halálra vagy gályarabságra ítéltek lelkipásztorokat. A gályarab hitvallók közül 22-en Patakon tanultak.
1671-től nem volt maradása az intézménynek a városban. A könyvtár és a nyomda egy része szekéren Debrecenbe menekült, Apafi Mihály erdélyi fejedelem és felesége, Bornemisza Anna előbb Gyulafehérváron, később Marosvásárhelyen adott otthont az iskolának. Többszöri hazatérési kísérlet, valamint átmeneti gönci és kassai működést követően, 1703-tól ismét Patakon folytatta munkáját a kollégium. Alsó-, közép- és felsőfokú oktatás épült egymásra, a teológia mellett a bölcsészet és a jog, majd a pedagógia és a gyakorlati képzés kapott hangsúlyt.
1952-ben betiltották a Teológiai Főiskola működését, a Kollégiumot megszüntették, állami gimnáziumot tartottak fenn épületében, a felekezeti középiskola és a Teológiai Főiskola 1989-től folytatja munkáját. A jelenlegi helyzetről Dr. Enghy Sándor rektor beszél.

A hely – Kossuth Rádió – október 31., kedd 11:05

Műsorvezető: Burkert Rudolf
Szerkesztő: Bak Anita

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2023/10/20231026_094403-2000x1125.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább