Hajnal-táj: A hazai nyúltenyésztés

Az október 11-i adás tartalmából.
 

Egyházi épületmegújítás Kőszegen 
6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással egyházi épületek újulnak meg Kőszegen. Többek közt a Verbita rendház, a Jézus szíve templom, a Kálvária és a Szent Jakab templom. A hároméves program keretében most az egykori Szegényházat adták át, mely a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász kezelésébe került.

Városi séták Gellért Andrással – a vándorfotográfus
Közhely, de igaz: világunk őrült módon felgyorsult, minden azonnal elérhetővé és láthatóvá vált. Az emberek többségének zsebében pedig ott lapul egy okostelefon, amely az örökkévalóság nélkülözhetetlen eszköze. Megörökít tájakat, családokat, arcokat, eseményeket. Joggal kérdezhetik: szükség van-e még hivatásos fotósra manapság? Laczkó Péter vándorfotográfus szerint, igen.

Hangtár: Makói hagyma
Csak a népi nemesítés magasiskolájaként szokás hivatkozni rá, ugyanis évszázadok során háztáji és ültetvényes neveléssel, válogatással alakult a fajta, amelynek különlegessége – ellentétben például a spanyol hagymatermesztéssel – hogy nem magról, hanem dughagymával szaporítják. A makói hagyma 2009-től uniós védelem alatt áll, és ezzel együtt hungarikum.

Rendbe teszik a Rákóczi fáját Parádfürdőn
Megmentik a parádfürdői Rákóczi-fát. Egy turisztikai beruházásnak köszönhetően tanösvényt alakítanak ki, és ennek részeként megóvják a fát és környezetét. A legenda szerint II. Rákóczi Ferenc fejedelem több mint 300 éves kocsányos tölgyfához kötötte lovát, miközben a Felvidékre tartott, A kocsányos tölgy igazi turisztikai látványosság az Ilona-völgyi vízesés közelében.

Matula és Tutajos , az Év kócsagőre természetvédelmi őr lenne Gungl László
Többnapos elméleti és gyakorlati kihívássorozatot követően ünnepélyes ceremóniával zárult a 2023. évi Ifjú Kócsagőr Program. A tizedik éve meghirdetett országos vetélkedőn az ország legjobb ifjú kócsagőrei, területi győztesei mérték össze rátermettségüket, szakmai ismereteiket. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ifjú kócsagőre Schlitt Bence, és mentora Pintér András természetvédelmi őr nyerte el a „Matula és Tutajos” címet.

Uborkafajták lyukasan Bozsik gazda rovata
Uborkafajták. Hallgatói kérdéssel. Most már a vége felé jár az idei uborka szezon, de érdemes a jövőre gondolni, és olyan uborkafajtát választani, amelyik rendszeresen és bőven terem. A klímaváltozás, a forróság és az aszály hatásait is lehet érzékelni, mert gondokat okoz, például: Mitől lett „lyukas” az uborka? Ritter József vetőmag kereskedő, mérnök, valamint Lakatos Tamás hobbikertész mondja el tapasztalatait a különböző uborka fajtákról.

Almaszüret Vajdaságban, leállt az orosz piac – Pannon RTV
Javában zajlik az almaszüret az észak-bácskai homokvidéken. A Szabadkához közeli királyhalmi gazdák szerint jó az idei almatermés, de attól félnek, hogy a gyümölcs java a nyakukon marad. Igencsak keresett a pálinkába való léalma, a prémium minőségű gyümölcs iránt azonban jelenleg nincs kereslet.

Pályázatok segítik a hazai nyúltenyésztési ágazatot Báthory Gyöngyvér
Az ágazat aktuális kérdéseiről és problémáiról tanácskoztak a szakemberek a 34. Nyúltenyésztési Tudományos Napon nemrég Kaposváron. A nehézségek miatt tavaly sokan felhagytak a termeléssel, ezért most minden eddiginél fontosabbak a támogatások és a pályázati lehetőségek. Itthon ráadásul csak kevéske nyúlhúst fogyasztunk, a termelésből is jobbára külföldre, például a nyúlhús-kedvelő Olaszországba, Svájcba megy a magyar hús.

Egy tiszta angus szarvasmarha tenyészet Nógrádban 
Legtöbben a burgerek húspogácsájából ismerjük a rendkívül népszerű szarvasmarha fajtát, az angust, amely nyugatról érkezett hozzánk. Tenyésztése, bár rendkívül népszerű, csak néhány itthoni gazdaságban zajlik olyan minőségben, hogy A vérvonalú, törzskönyves állományról beszélhetünk és a végeredmény saját „Igazolt Magyar Angus Hús” védjeggyel ellátott tiszta, angus-hús lehet. Akik azonban beleszerettek a fajtába, mint a következő nógrádi házaspár is, nagyon vigyáznak a fajtajegyekre és az állományukra is, még a vevőiket is jól megválogatják.

Plusz támogatás a hungarikumoknak! 

A szeretet ízei, befőttesüvegben, nagycsaládoknak, Dinnyésről 
A „szeretet ízei” már úton vannak azokhoz, akik másképp nem jutnának befőttekhez, savanyúságokhoz idén. A NOE 4.alkalommal hirdette meg tagszervezeteinek és magánszemélyeknek a lehetőséget, hogy amikor saját családjaiknak főznek be gyümölcsöket, zöldségeket, tegyen félre néhány üveggel másoknak is, akik erre rászorulhatnak. Idén minden rekordot megdöntött a felajánlott „szeretet ízeivel” megtöltött üvegek száma, több, mint 3800 lett. Az elmúlt hétvégén a dinnyési látogatóközpontban adták át az adományokat a kiválasztott itthoni és határon túli szervezeteknek.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – október 11., szerda 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább