Szombat reggel: Közeleg a mohácsi csata 500. évfordulója

A szeptember 30-i adás tartalmából.
 

– Az Ifjú Kócsagőr Program, évről-évre egyre népszerűbb a természetet szerető és az iránt elkötelezett diákok körében. Idén már 10. alkalommal hirdették meg számukra a programot, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket. A verseny országos döntőjét a Hortobágyi Nemzeti Parkban, rendezték meg a múlt hét végén. A győztes egy kaposvári középiskolás lett.

– Száradó tuják helyett most szinte mindenütt leylandi ciprussal találkozni a kertekben, ám szakemberek szerint ezeknek is ugyanaz lesz a sorsuk, csak kicsit később. A szakma ajánlása inkább az, gondoljuk át – és ebben szívesen segítenek – milyen típusú növények illenek valójában a Kárpát-medencébe. Mert a faiskolák és kertészetek hiába igyekeznek olyan kínálatot nyújtani, ami megfelel a változó klímának, ha a vásárlók sok esetben ragaszkodnak a divatos növényekhez, és nehéz lebeszélni őket akár az említett leylandi ciprusról.

– Túrázzunk.Vietnami „macskafogak”.

– A mohácsi csata közelgő 500. évfordulójának köszönhetően jelentősen fellendült a téma iránti tudományos és társadalmi érdeklődés. Az utóbbi időben több a tudományos eredményeket összegző tanulmány illetve kötet is megjelent, többek közt áttekintve azt, hogy a politika mikor és mit próbált kezdeni 1526-tal? Így részletes elemzést olvashatunk arról is, hogy a rendszerváltás előtt a Kádár kor, miként változtatta meg és írta át a szocialista elvárások mentén a történelmi tényeket.

– Éppen három éve kezdődtek az ásatások a Heves vármegyei Abasáron és mára kiderült, hogy a település a magyar történelem az államalapítás korának egyedülálló emlékhelye. A Mátrai falut az Aba nemzetséghez tartozó Sámuel magyar király alapította, aki éppen itt hozta létre nemzetségfői és vallási központját és vele együtt az ötezer négyzetmétert is meghaladó bencés monostort. Az Árpád-kori templom maradványai – a történelem viharai és az idő vasfoga dacára – a mai napig fennmaradtak. A régészeti lelőhely eddigi eredményeit már megnézheti az ide látogató. Az ásatás a jövő évben is folytatódik.

– Tíz éve nyílt meg a Busó Udvar amit azóta több mint százezren kerestek föl. Az egyedülálló létesítmény mára Hungarikummá vált és nagyban hozzájárult a világörökségi listára felekerült sokác télűző farsangi mulatság hagyományának ápolásához. Az évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepségen bejelentették, hogy további fejlesztések várhatók.

– A sorozatgyártás a zenében sem művészet. Korunk legnagyobb művészeivel dolgozott a világ híres operaházaiban. Most Magyarországon rendezi a Parasztbecsületet

– XX. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Sürgősségi Napokat a hétvégén. Nyolc országból érkeztek résztvevők. A rendezvény központi témája ezúttal a digitalizáció az „okos eszközök” alkalmazása a sürgősségi ellátásban.

– Új eddig nem alkalmazott korszerű mobil víruslaboratórium is riasztható mostantól az európai egységes polgári védelmi rendszerben. A labor , melyet magyar szakemberek által kidolgozott ajánlásokat követve állítottak föl , nemzetközi személyzettel működik. A laboratóriumot első alkalommal múlt héten Törökországban vetették be egy nagyszabású mentési gyakorlaton.

– Nemzeti Vágta első alkalommal Szilvásváradon.

Szombat reggel – Kossuth Rádió – szeptember 30., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Forrás: wikipédia

Olvasson tovább