Hajnal-táj: Jó termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók

A szeptember 29-i adás tartalmából.
 

– Eljött az őszi madárgyűrűzés ideje a Fertő-tónál is. Eddig több mint 250 madárfajt figyeltek meg a tavon, mely természetesen főként a vízimadaraknak nyújt fészkelő- és vonulóhelyet.

– Az 50 forintos érmén ez a madár látható, ez a termetes sólyomfaj a Kárpát-medencében éri el elterjedési területének nyugati határát. Az Európai Unión belül nálunk él a legnagyobb számban. A kerecsensólyomról van szó, melyből egyre több költ a Körös- Maros Nemzetipark dévaványai területén.

– A győri horgászok igazán nem panaszkodhatnak, számos helyszín áll rendelkezésükre mind folyó-mind állóvizek tekintetében. A zsákmányt tekintve is széles a paletta, hiszen a telepített tavak mellett a folyóvizekben is egészen különleges nemritkán hatalmas méretű halakat fognak ki a horgászok.

– 90 éves lett a lillafüredi pisztrángtelep. Megépítését még Hermann Ottó javasolta, bár a kiváló magyar zoológus a Szinva-patak völgyét választotta. A telep 1944-ben sok kárt szenvedett, de azóta megszakítás nélkül működik. A pisztrángost ma is sokan felkeresik, ahol a halak gondozása mellett halsütödét üzemeltetnek, dél tájban alig lehet ott leülni.

– Mesterfogások a kertben. Talajtakarás, csiga- rovarcsapdák, a paradicsom védelme. A profik mindent felhasználnak legyen az csalán, hagymahéj, körömvirág. Ezekből készítenek erjesztéssel olyan „biomixet”, amely megvédi a zöldségeket. A feldolgozás is fontos, hogy megőrizzék télre a megtermett értékeket, például az aszalás, vagy akár a befőttkészítés, lekvárfőzés.

– Jelenetős a vadkár Nógrád vármegyében, olyannyira, hogy egy helyi vadásztársaság nyílt tanácskozást szervezett vadászoknak és gazdáknak. Ipolytarnóc, Litke, Mihálygerge, Egyházasgerge, Karancskeszi és Piliny községhatárokban gazdálkodik a Hársas Vadásztársaság, ezen a területen jól és otthonosan érzik magukat itt a nagyvadak, sőt olyannyira hogy jelenlétük megkeseríti a gazdák életét. A cél az lenne, hogy megoldást találjanak és szót értsenek egymással vadászok és gazdálkodók.

– Ősszel nagyon sok munka vár ránk a kertben: virághagymák ültetése, komposztkészítés, az évelők szétültetése, és ha okosak vagyunk, akkor új ágyások ásása és szántása a feladatunk ebben az időszakban, hogy előkészítsük a földet az új évszakra. Hogy még mi mindent tehetünk, hogy szebb legyen a kertünk és mindig legyen virág, amiben gyönyörködhetünk, erről mesél Mogyorósi Rita hobbikertész.

– Egy városi társasház kertjében is érdemes virághagymákat ültetni, gondozni a balkonon a virágosládákat. Meghálálják a gondoskodást a hagymásnövények és cserébe tavasszal, nyár elején gyönyörködhetünk majd bennük. Szakembertől kértünk tanácsot.

– Jó termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók. A múlt évi aszály után a termés mennyiségében és minőségében is jelentős előrelépés várható, bár a piaci viszonyok ugyanakkor nem ilyen kedvezőek. A tengerentúli, olcsó dióval nehezen tudja tartani a versenyt a hazai áru. A termesztés hatékonyságának növelése érdekében ugyanis, elengedhetetlen a termesztéstechnológia fejlesztése, korszerűsítése. Egyebek mellett erről is szó volt a Zala vármegyei Pölöskén szervezett szakmai rendezvénynek.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – szeptember 29., péntek 5:00

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább