Kalendárium: Ismét sikeres évadot zárt a Margitszigeti Szabadtéri Színház

A szeptember 26-i adás tartalmából.
 

– Stúdióvendég: Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója

– Ismét sikeres évadot zárt a Margitszigeti Szabadtéri Színház, de már a jövő évadot tervezik

– Megalakultak a Magyar Művészeti Akadémia regionális munkacsoportjai. A hétvégén Veszprémben tartottak tájékoztatót és kétnapos konferenciát a helyi csoport megalakulásának apropóján, számos kulturális esemény kíséretében. A Magyar Művészeti Akadémia önkormányzás elvén alapuló köztestület, fő feladata, hogy elősegítse a magyar és az egyetemes kultúra értékeinek érvényesülését, megóvását, a magyar művészeti élet hagyományainak tiszteletét, új, értékes alkotások születését.

– „A legmagyarabb Habsburg – József nádor nyomában” című kiállítás a Budai Várban szept.26-án nyílik. A tárlat József nádor több mint fél évszázadig tartó kormányzása alatt létrejövő városfejlesztési változásokat mutatja be. A tablók egyik oldalán jelenkori képek láthatók, míg a másik felén archív fotókon keresztül követhetjük Habsburg-Lotaringiai József Antal főherceg nádorságának és életének fontos állomásait, döntéseit.

– Fesztivált rendeznek holnaputántól a 175 évvel ezelőtti szabadságharc Pákozd-Pátka-Sukoró térségben vívott győztes csata emlékére. A számos kulturális rendezvény keretében tervezett rendezvény több napon át tart majd Pákozdon. A Honvédfesztivál ökumenikus imával kezdődik majd a szabadságharc hőseiért.

– Egy kis komolyzene, a lélek simogatója: Liszt, Bartók, cimbalom, zongora és pantomim az Európai Hidakon. A leghíresebb magyar rapszódia nem egyszerűen zenekari változatában szólal meg, hanem a Lisztet megihlető városi cigányzene jellegzetes hangszerével kiegészülve. A cimbalomszólót Lisztes Jenő játssza, aki nemcsak meghódította a Carnegie Hall, a Musikverein és a BFZ-vel együtt a BBC Proms közönségét, de dolgozott a legendás Hans Zimmerrel is. Liszt négy változatot megélt, egyre gazdagabb hangszerelésű zongoraversenye a horvát Dejan Lazić szólójával hangzik el. Bartók egyik legkedvesebb műve, A csodálatos mandarin testi-lelki kérdéseket feszegető cselekménye elevenedik meg a Duda Éva Társulat közreműködésével.

Kalendárium – Kossuth Rádió – szeptember 26., kedd 15:32

Szerkesztő: Márta Renátó

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Olvasson tovább