Szombat reggel: Csak a Mentes Őszi Fesztivál

A szeptember 23-i adás tartalmából.
 

– „A világot megrázó tragédiák idején is gondolnunk kell a rászoruló magyar gyerekekre.” Elindult pénteken Kárpátaljára a Katolikus Karitász orvosmissziója. A háború kitörése óta első alkalommal végeznek szűrővizsgálatot a magyarlakta településeken.

– Légi Térképészeti és Távérzékelési Konferenciát rendezett pénteken az Óbudai Egyetem. A legújabb eredményeket ismerhették meg a résztvevők.

– Száradó tuják helyett most szinte mindenütt leylandi ciprussal találkozni a kertekben, de a szakemberek szerint ezeknek is ugyanaz lesz a sorsuk, csak kicsit később. Az inkább az, gondoljuk át – és ebben szívesen segítenek – milyen típusú növények illenek valójában a Kárpát-medencébe. Mert a faiskolák és kertészetek hiába igyekeznek olyan kínálatot nyújtani, ami megfelel a változó klímának, ha a vásárlók sok esetben ragaszkodnak a divatos növényekhez, és nehéz lebeszélni őket akár az emlgetett leylandi ciprusról.

– Túrázzunk. Szíriai utazások.

– Kisebb vízfelületek tisztítására alkalmas eljárást dolgozott ki egy fiatal szegedi kutató. Munkája folytatását most három évig a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj segíti. A módszer egyedülállónak számít a világon.

– „50 étel a nagyvilágból” címmel jelentetett meg két évvel ezelőtt szakácskönyvet külföldi hallgatóinak receptjeiből válogatva a Pécsi Tudományegyetem. Az ötletet az adta, hogy ismertessék meg a 130 országból itt tanuló diákok gasztro kultúráját, ízlésvilágát különleges ételeiket. A kötet olyan népszerű lett, hogy a napokban elkészült a második szakácskönyv is.

– Csak a Mentes Őszi Fesztivál. A ma kezdődő fesztiválon nem csupán a mentes étkezésé és étrendkiegészítőké a főszerep, hanem a fenntarthatóság, újrahasznosítás és vegyszermentes csomagolás és háztartásvezetéssel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

-Több hónapos előkészítés után csütörtökön közös koncerten lépett fel a hirosimai Szenda pánsípegyüttes a zsúfolásig megtelt temesvári Új Ezredév református templomban a helyi Bokréta citerásaival és furulyásaival. A második világháború végén bombatámadás áldozatául esett japán város mai gyermekei békeüzenetet hoztak Európa egyik kulturális fővárosába.

– Szombaton lesz az I. Leöwey Világtalálkozó. A gimnáziumban végzett és a világ számos pontján szétszóródott diákok közül közel ezren vesznek rész személyesen a rendezvényen, sokan pedig online követik a találkozót.

– A hétvégén rendezik meg az 56.SavariaNemzetközi Táncversenyt Szombathelyen. A verseny nemcsak az európai, hanem a világ minden táján ismert és elismert táncesemény, amely méltó rangot vívott ki magának a Nemzetközi Tánc Sport Szövetség és a táncsport szakemberei illetve táncosai körében is. Az idei megmérettetésen 33 ország 600 versenyzője vesz részt.

– Szombaton és vasárnap tartják a XXX. Európai Bordalfesztivált Villányban és a környező településeken. A programsorozathoz kapcsolódóan kerül megrendezésre első alkalommal a bordalnokok versenye is.

Szombat reggel – Kossuth Rádió – szeptember 23., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább