Napközben: Banki vezetőből sajtkészítő

A szeptember 25-i adás tartalmából.
 

Utazó múzeum az idősek otthonába, éjszakai vártúra a kazamata rendszerben vagy éppen ismerkedés a múzeum kulisszatitkaival. Szeptember 25-én kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja, melynek során 130 múzeum részvételével országszerte csaknem 700 féle program várja az érdeklődőket. Mennyit változott a múzeumok feladata az elmúlt évtizedek során? Hogyan lettek a csendes, szemlélődésre alkalmas helyekből, interaktív közösségi terek, ahol az emberek nemcsak kikapcsolódhatnak, művelődhetnek, de találkozhatnak is egymással? Milyen kihívásoknak kell megfelelnie a 21. század múzeumának és hogyan lehet becsábítani ma a múzeumba az embereket?

Banki vezetőből sajtkészítő, alkalmazottból vállalkozó, a nagyvárosi létből a tanyasi életbe. Sokan vannak, akik 40- 50 évesen úgy érzik: gyökeresen változtatni kell az életükön, ezért kitanulnak egy új szakmát, belevágnak egy új vállalkozásba, vagy éppen elköltöznek egy teljesen új helyre. Szakmát és életformát váltanak, amit aztán vagy megbánnak vagy életük legjobb döntésének tartanak. Miért dönt valaki egy gyökeres életforma váltás mellett? Milyen tervezést igényel egy ilyen horderejű váltás? Hogyan lehet az elhatározásból sikeres, hosszú távú stabil helyzetet teremteni? Milyen válaszok adhatók az életközepi válságra?

Tudásukat, munkájukat és idejüket adják önként, cserébe pedig legfeljebb jó szót és mosolyt kapnak. Az önkéntesek az élet számos területén rendkívül értékes, sokszor hiánypótló munkát végeznek. Ezért alapította 2016-ban a Családbarát Magyarország Központ az Önként Jöttem díjat, amelynek célja az önkéntes munka elismerése, az önzetlen magatartás népszerűsítése. Szeptember 12-től október 2-ig ismét mindenki jelölheti a díjra érdemesnek tartott szervezeteket.

Változik a Fogyasztóvédelmi Törvény, gyorsabbá válik a vitás kérdések rendezése
A rosszul elvégzett lakásfelújítástól a kontár módon végzett autójavításig számos esetben fordulhattunk a békéltető testületekhez, ha nem tudtunk megegyezni a vállalkozóval, szolgáltatóval. Hamarosan azonban a jelenleginél is gyorsabbá válnak és szélesebb körben is rendezhetők lesznek a fogyasztóvédelmi jogviták, anélkül, hogy pereskedni kellene. Számos ponton változott ugyanis a Fogyasztóvédelmi Törvény, a módosítások január 1-vel lépnek hatályba. Milyen változásokra számíthatunk és mindez hogyan fog kinézni a gyakorlatban? Milyen lehetőségei és teendői lesznek annak, aki egy vitás ügyben szeretne a békéltető testülethez fordulni?

Napközben – Kossuth Rádió – szeptember 25., hétfő 9:05

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Horváth Ágnes

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább