Napközben: Szeptember 21-én kerül a hazai mozikba Az Aranyéveink – Végül újrakezdjük? című svájci vígjáték

A szeptember 22-i adás tartalmából.
 

– Szeptember 21-én kerül a hazai mozikba Az Aranyéveink – Végül újrakezdjük? című svájci vígjáték. A magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsár filmje egy frissen nyugdíjba vonuló házaspár életújrakezdésének történetét dolgozza fel bájos humorral, mély együttérzéssel, és könnyedsége ellenére is fontos, mindannyiunkat érintő kérdésekkel. A film kapcsán beszélgetünk arról, hogy hogyan lehet aktívan eltölteni az „aranyéveket”.

– Az emberek több mint 90%-a küzd súlyos önbizalomhiánnyal vagy kezelendő önértékelési zavarral, ezeknek a kialakulásához ugyanis trauma sem kell. Nem véletlenül nevezik korunk népbetegségének: fiatalokat és idősebbeket egyaránt érint. Az adott életszakaszra jellemző kihívások, nehézségek mellett jelenleg a sok stresszel járó iskolakezdés és akár a rövidülő nappalok is hozzájárulhatnak az önbizalomhiányhoz.

– Tudni illik, hogy mi illik. Káromkodás, tegeződés, köszönés hiánya, pontatlanság, idősekkel szembeni tiszteletlen viselkedés, és sorolhatnánk. Mikor kezdjük nevelni gyermekünket az illemtudó viselkedésre, és pótolható-e mindaz felnőttkorban, amit nem hoztunk magunkkal otthonról? Az Illetlenség világnapja az alapvető illemszabályok hiányára kívánja felhívni a figyelmet, mert lassan illemtankönyvre lenne szüksége a XXI. század emberének.

– Bozsik gazda: szilvakóstolás

– Augusztus óta a koronavírus egy újabb, gyorsan terjedő variánsa ütötte fel a fejét hazánkban is, aminek tünetei nagyon hasonlóak az influenzához. Van-e okunk aggódni, mire kell figyelnünk, és szükség van-e oltásra?

– A Szív világnapja apropóján fókuszban a szívünk egészsége. A szív és érrendszeri megbetegedések még mindig a vezető halálokok között szerepelnek Magyarországon. Vasárnap ismét megrendezik a Szívünk Napja egészségmegőrző családi napot, hogy felhívják a figyelmet a megelőzésre. A szórakoztató műsorok mellett szűrésekkel, tanácsadással is várják a látogatókat Budapesten, a Városligetben.

Napközben – Kossuth Rádió – szeptember 22., péntek 9:05

Szerkesztő: Kovács Bernadett és Füredy Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább