Napközben: Magyar dráma napja és Országos Könyvtári Napok

A szeptember 21-i adás tartalmából.
 

Támogatás kérhető a kisállatok ivartalanítására – cél a kóbor kutyák számának csökkentése
Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, ez is oka, hogy a kóborrá váló egyedek száma nem csökken. Ennek megakadályozására elsősorban az ivartalanítással van a legnagyobb esély. Most háromszáz olyan gazdát támogat az Orpheus Állatvédő Egyesület, aki vállalja kisállata, elsősorban kutyája és macskája ivartalanítását.

Ma van az Alzheimer világnapja
Világszerte több 50 millió ember él Alzheimer kórral és más demenciával, de ez a szám folyamatosan növekszik. Az előrejelzések szerint ez a szám 2030-ra eléri majd a 82 milliót, 2050-re pedig a 152 milliót. A betegség pillanatnyilag nem gyógyítható, de korai felismerése lassíthat a folyamaton. Ezen a napon számos esemény szerveznek hazánkban is, amelynek célja javítani a betegségtudatosságot, felhívni a figyelmet a betegséggel kapcsolatos tévhitekre, illetve a betegek életkörülményeinek javítására.

Itt található hazánk egyetlen diadalíve és háromszög alakú barokk tere, negyedig legnagyobb bazilikája, a leghosszabb kiépített Duna-korzó és az első vasútvonal. Aki nem találta volna ki, Kirándulj itthon rovatunkkal Vácra látogatunk.

Magyar dráma napja és Országos Könyvtári Napok
Közel negyven éve szeptember 21-én ünnepeljük a magyar dráma napját annak emlékére, hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére, valamint, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására. Ezen a napon számos kulturális intézmény készül programokkal… És idén is lesznek Könyvtári Napok október első hetében. Célja az elmúlt évek fontosabb települési könyvtári fejlesztéseinek, illetve olyan jó gyakorlatoknak a bemutatása, amelyek kifejezik a könyvtárak híd szerepét – legyen szó a kulturális örökség megőrzéséről, az emberi kapcsolatokról, a generációk együttműködéséről

Napközben – Kossuth Rádió – szeptember 21., csütörtök 9:05

Szerkesztő: dr. Varga Viktória

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább