Napközben: Az emberi egészségre is károsak lehetnek a papír szívószálak

A szeptember 18-i adás tartalmából.
 

– Leszoktunk arról, hogy kitegyük a házszámot? Pedig büntetés is járhat érte. Hogy találja meg így a postás, a futár, a mentő, a tűzoltó a címet?

– Hazaérkeztek a Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársai Törökországból. De hogy zajlanak a mindennapjaik? Nem csak a barlangokban segítenek. A túrázók is bajba kerülhetnek. Milyen veszélyek vannak a barlangokban, a túrák során? Hogyan segítenek ők?

– Akadálymentesen rovat: gombnyomásra emelkedő redőnyök, automatikusan felkapcsoló lámpa, okos hőmérséklet-szabályozás. Van, aki mozgásában olyannyira korlátozott, hogy az okos otthonok kínálta megoldások óriási segítséget nyújtanak a mindennapokban. A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete elindított egy projektet, melynek célja, hogy a mozgáskorlátozott emberek életkörülményeit okos eszközökkel javítsák.

– Zsákutca a papír szívószál? Mégsem a papírból készült alternatívától kell várni a csodát? Egy friss belga tanulmány szerint rendkívül lassan lebomló vegyületeket is tartalmaznak a papír szívószálak, amelyek az emberi egészségre is károsak lehetnek. Mi lehet a jó alternatíva az egyszer-használatos műanyag pohárra, tányérra, evőeszközökre?

Napközben – Kossuth Rádió – szeptember 18., hétfő 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Süveges Gergő

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább