Van-e élet a Földön kívül? – ez foglalkoztatja a Nobel-díjas asztrofizikust

Miként jutott el az univerzum az ősrobbanástól az élet és az emberiség kialakulásához – legjobban ez foglalkoztatja John Mathert. Az ősrobbanás-elmélet bizonyításáért Nobel-díjjal kitüntetett amerikai asztrofizikus történetét ismerhették meg legutóbb a Kossuth Rádió tudományos műsorában.
 

John Mather, a NASA kutatója, a tavalyelőtt felbocsátott James Webb űrteleszkóp elméleti megalapozója a Kossuth Rádió Felfedező – a tudomány világáról című műsorában beszélt gyerekkoráról, arról, hogy családjában volt tradíciója a kutatói pályának: anyai nagyapja bakteriológusként a penicillin előállítását kutatta, nagyjából száz éve. Meghatározó élmény volt számára gyerekkorában a New York-i Természettudományi Múzeumban tett látogatás. „Különösen megragadott egy hatalmas meteorit.  Akkora volt, mint egy kisebb házikó. Elkezdtem azon gondolkodni, honnan érkezhetett a Földre, ezzel kapcsolatban pedig az engem körülvevő világ eredetén” – fogalmazott az asztrofizikus. A tudós George Smoottal közösen az ősrobbanás-elmélet bizonyításáért kapta meg a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Nobel-díját 2006-ban.

„Legjobban a dolgok eredetének megértése foglalkoztat. Például az, miként jutott el az univerzum az ősrobbanástól az élet és az emberiség kialakulásához. Ennek a történetnek minden lépése érdekel, és az is, hogy van-e élet a Földön kívül” – mondta a Nobel-díjas történetek sorozat legutóbbi adásában a Cambridge-i Egyetemen kutatásokat végző Stark Klára Aliznak adott exkluzív interjúban.

John Mather a Nobel-díjat érő tudományos felfedezéséhez vezető út állomásait is megosztotta hallgatókkal. „Az egyetemi éveim alatt kidolgozott ötletemet fejlesztettem tovább, és ezt jutalmazták később a díjjal. A szakdolgozatomhoz is hasonló méréseket végeztem el, csak ott egy ballont használtunk, míg a későbbi felfedezésekhez műholdat. 1974-ben a NASA ötletpályázatot írt ki műholdat alkalmazó kísérleti tervek megvalósítására. Körülbelül 150 pályázat közül sikerült nyernünk, így lehetőséget kaptam egy olyan műszer fejlesztésére, amely alkalmas volt a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás mérésére. A vizsgálatok közelebb vittek minket a világegyetem kezdetének, az ősrobbanásnak megértéséhez, ami egy fontos lépés ahhoz, hogy megértsük, honnan jöttünk.”

John Mather jelenlegi munkájáról is árult el részleteket. „A következő nagy lépés a NASA életében egy olyan új teleszkóp építése, ami a James Webbet követi majd. Ez egy olyan teleszkópot, amely képes napszerű csillagok körül keringő, Földhöz hasonló kisbolygókat detektálni, mindezt azzal a reménnyel, hogy valamelyiken életet találunk”.

A teljes beszélgetés a műsor Médiaklikk-oldalán hallgatható újra.

A Kossuth Rádió Felfedező – a tudomány világáról című műsora részeként minden hónap első csütörtökén 14:32-től Nobel-díjas felfedezések nem mindennapi történeteit ismerhetik meg a hallgatók.

Olvasson tovább