Napközben: Nyugdíjas klub az egyetemen?

A szeptember 11-i adás tartalmából.
 

– Nyugdíjas klub az egyetemen? Első hallásra paradoxonnak tűnhet, pedig az ELTE-n már 2011 óta létezik. Az alumni egy nemzetközi kifejezés, ami a végzett diákokat jelenti. Manapság minden modern egyetem tevékenységében egyre hangsúlyosabb szerepet kap, hogy kapcsolatban maradjanak alumnijaikkal kortól függetlenül. Sok hazai egyetem számos eseményt szervez öregdiákjainak, amely nemcsak a közös emlékek felidézéséről szól, hanem a közösség- és kapcsolatépítésről is.

– Félidejéhez érkezett a Hunor Űrprogram felkészítője.
A négy leendő űrhajósnak még javában tartanak az edzések és több vizsgát is kell még tenniük ahhoz, hogy a szakemberek ki tudják választani a legalkalmasabb jelöltet közülük. A vízben, földön és levegőben zajló embert próbáló feladatokról az asztronauta jelöltek a Kossuth Rádió Irány az űr! hétvégi műsorában beszámolnak. Vendégünk igazán különleges ereklyékkel érkezik és arról is beszélünk, hogy milyen jelentősége van ma az űrutazásnak Farkas Bertalan űrrepüléséhez képest.

– Önkéntes rovat
A Mancs a Kézben Egyesület várja az olyan lelkes, segíteni vágyó embereket, akik kellő kitartást és motiváltságot éreznek magukban a mentőkutyák képzéséhez.
A szervezet küldetése a bajbajutottakon személykereső mentőkutyákkal, tanítani a fiatalokat az állatvédelemre és a felelősségteljes kutyatartásra, népszerűsíteni az önkéntes munkát és építeni a társadalmi szerepvállalást.
A munkájukon túl a műsorban beszámolnak arról is, hogy hogyan készülnek a 27. Nemzetközi Mentőkutya Világbajnokságra.

– Szeptember második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja.
Ma Magyarországon durván 24-25000 kórházon kívüli keringésmegállás történik évente. Ez egy olyan állapot, mely sok esetben akár visszafordítható is lehet, ha ennek ellátása időben, pár percen belül megkezdődik. Kb. 5 perc elteltével, amennyiben semmi nem történik a pácienssel, súlyos, maradandó károsodások alakulhatnak ki és jelentősen romlik a túlélés esélye.
Élőben tudósítunk a Magyar Újraélesztési Társaságnak (hivatalos nevükön: Magyar Resuscitatiós Társaság) és a Groupama Biztosítónak az Elsősegélynyújtás Világnapjához kapcsolódó hétfői figyelemfelhívó akciójáról. A biztosító 100 dolgozója 15 instruktorral végez majd alapszintű újraélesztést bábukon egy flashmob keretében.

Napközben – Kossuth Rádió – szeptember 11., hétfő 9:05

Műsorvezető: Horváth Ágnes
Szerkesztő: Dr. Varga Viktória

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább