Napközben: Az utóbbi években jelentősen nőtt a fiatalok körében a rákos megbetegedések aránya

Az augusztus 31-i adás tartalmából.
 

Több, mint 1 millió magyar életét keseríti meg a migrén, többségük dolgozni is képtelen azokon a napokon, amikor fejfájás kínozza őket. Mit tehetünk egy roham esetén? Mi okozza a betegséget, kiket érint leginkább és létezik-e hatásos kezelés?

Elkezdődött a szarvasbőgés, amely nemcsak szép, de veszélyes is az utakon megjelenő nagyvadak miatt. Hogyan viselkednek ilyenkor az állatok? Mire figyeljünk, ha úton vagyunk? Mit tegyünk, ha kiugrik a vad? Kivédhető-e az ütközés és kit terhel a felelősség, ha megtörténik a baj?

Nyaralj itthon rovat – Kaposvár
Szeptember első hétvégéjén rendezik meg a Miénk a város fesztivált. A rendezvényen helyi és környékbeli termelők, kézművesek, népi iparművészek, valamint neves borászok is képviseltetik magukat. A rendezvény fő célja a helyi közösség és az identitástudat erősítése. De szó lesz Kaposvár egyéb látványosságairól is.

Egy friss külföldi tanulmány alapján az utóbbi években jelentősen nőtt a fiatalok körében a rákos megbetegedések aránya.
A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói ezúttal az amerikai állapotokat mérték fel. Az iparosodott országokat tömörítő G20 csoport országainak lakosai között az elmúlt három évtizedben a rákos megbetegedések aránya a 25-29 évesek körében gyorsabban nőtt, mint bármely más korcsoportban. A 20-34 évesek körében pedig 30 éves csúcson van a daganatos megbetegedések aránya. A szakértők szerint a ráktípusok között a gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leglátványosabb a növekedés. Ezek közé tartozik a bélrák is, amely a leggyakoribb volt a fiatal felnőtteknél 2019-ben. De mi állhat ennek hátterében? És mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Napközben – Kossuth Rádió – augusztus 31., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella és Varga Viktória
Műsorvezető: Horváth Ágnes

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Forrás: Pexels

Olvasson tovább