Hajnal-táj: Kárpótolja a nyár végi strandidő a balatoni vendéglátósokat

Az augusztus 30-i adás tartalmából.
 

– Városi séták sorozat. Kubinyi Gábor nem esik kétségbe, sőt, kifejezeten felvillanyozza, lázba hozza ha valaki azt kéri tőle, hogy egy összetört, elrohadt, évtizedeken keresztül rozsdásodó roncsból varázsoljon szemet gyönyörködtető autót. Például olyat amilyennel James Dean vagy éppen Bob Dylan közlekedett egykoron. Igazi kihívás egy tönkrement járműbe életet lehelni. Kubinyi Gábor szenvedélyesen, és immár a kamaszkora óta ezzel foglalkozik: veterán autókat restaurál. Műhelye fogalom a veterán autósok között, hozzá az ország legtávolabbi szegletéből is érkeznek kliensek.

– A Balaton nem csak a tó partjáról és a fürdőzésről, hanem a kulturális eseményekről is szól. A szezon végével ezekre talán most több hangsúly jut. A szokásoshoz képest is több civil szervezet működik Balatonfűzfőn. Köztük főképp a kulturális tevékenységet folytatók dominálnak. A város kiemelten támogatja ezeket a művészeti csoportokat, többi között a népdalkört, a hímzőkört, a Tánc Klubbot, és talán a legfontosabbat, a fiatal művészek klubját. De jó hír, hogy a klasszikus zene sem hiányzik a repertoárból.

– Úgy tűnik, kárpótolja a nyár végi strandidő a balatoni vendéglátósokat. Bár az eddigi tapasztalatok szerint kevesebben voltak a Balatonnál, mint tavaly, egy átlagos szezont zárhatunk. A tó mellett nyaralók többsége általában két-három napra érkezett, köztük sok volt a külföldi.

– A felső-Tisza vidéke is egyre népszerűbb a hazai turisták körében és ez nem véletlen, hiszen a folyók természeti szépsége, a beregi térség épített örökségei – templomok elsősorban – vízen, töltésen, közúton olyan látnivalókat kínálnak, ami páratlan. A gelygelyiugornyai Tisza part fövenye pedig tengerpartra emlékezteti az ideérkezőt.

– Minden alma önmeddő, így legalább 2 különböző fajtát kell választanunk, amelyek kölcsönösen jól megtermékenyítik egymást, tehát jó pollenadói egymásnak. Ha most vásárolunk, előnevelt konténeres almafát, a kertészeti árudákban, akkor sok esetben egy-egy szem érett almát is láthatunk a csemetéken, így biztosra mehetünk a fajtaválasztásban.

– A kínálati piac átformálja a takarmány előállítást is. A hazai takarmánypiacon idén valószínű, kevesebb kukoricát, és inkább több takarmány búzát, árpát használnak majd fel, hiszen jelentős az árkülönbség a termények között. Mivel a takarmánykészítőknek van valamennyi szabadságuk a felhasznált termékekben, ilyenkor jellemzően „elárpásítják”, „elbúzásítják” a készülő takarmányt, ami érthető is. Közben – még mindig az ukrán gabona hatása, hogy – nagy kérdés, mennyire számíthat a raktározásra, a termény hosszasabb tárolására a gazdálkodó. Amennyire a tavalyi év az aszály miatt, az idei annyira az árak miatt lehet nehéz a hazai növénytermesztőknek.

– 2025-től az Európai Unió végleg betiltaná a ketreces állattartást. A történet érdekessége, hogy pár évvel ezelőtt ezt a jelenlegi tartásmódot ugyanazok szorgalmazták és hagyták jóvá, akik erről – a zöld, civil szervezetek érdekérvényesítő erejének hatására is – most már másként gondolkodnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke szerint ha ezt jóvá hagyják Brüsszelben, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a tenyésztők: 24 százalékkal csökkenne például a sertéshús előállítás.

– A pótfelvételi eljárásban 539 fő nyert felvételt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzéseire, ami 64 százalékos növekedést jelent a tavalyi pót eljáráshoz képest. Rendkívül keresettek az egyetem ősszel induló szakirányú továbbképzései is, amelyekre 384 jelentkezés érkezett.

– Gomba módra alakulnak országszerte az önkéntes alapon működő kosárközösségek. Az indíttatás többnyire mindenhol ugyanaz. A városi ember számára fontos lett, hogy egészséges, friss, és lehetőleg vegyszermentes zöldséghez, gyümölcshöz jusson, ezért nem sajnálja idejét arra, hogy összefogja a termelőt és a fogyasztó. De a gazda is nyer a kapcsolattal, hiszen nincs kiszolgáltatva a kereskedőnek. Amit reggel leszed a gazdaságában, az délutánra már a vásárló kosarába kerülhet, amit online rendeltek meg. Kiszámíthatóbb tervezés, kevesebb benzin, magasabb haszon, emberi, személyes kapcsolatok, a kulcs pedig a kölcsönös bizalom. Budapesten, Nyíregyházán, Pécsett, Kecskeméten már legalább egy évtizede szerveződnek egyre nagyobbá a kosárközösségek.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 30., szerda 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább