Hajnal-táj: Maradjunk még a fesztiváloknál

Az augusztus 29-i adás tartalmából.
 

1. Hangtár 3.00

2. Gyarmati: A magyar nemzeti génvagyon állatairól szóló sorozatunk következik. Őshonos állataink kiszorultak a tömegtermelésből jobbára kedvtelésből tartják őket, ez pedig, veszélyezteti fennmaradásukat. Kihalásukkal pótolhatatlan genetikai értékek vesznének el örökre és a velünk élő állatok sokfélesége is eltűnne.

3. Benkő: Ritkán kerül szóba állatvédelmi ügyek kapcsán, pedig majd mindannyiunk szeme előtt van olyan kép, amikor kisgyermek bánt egy állatot. Az esetek túlnyomó többségében persze nincs igazi ártó szándék a gyerekekben, csak nem tudják milyen következményekkel jár amit tesznek. Nagyobb gyerekeknél már előfordul, hogy tisztában vannak azzal, hogy fájdalmat okoznak, csakhogy nincs aki megállítsa őket. Székesfehérváron nemrégiben bekerült a HEROSZ állatotthonába egy cica, akit gyerekek kezéből mentett ki valaki.

4. Pilisy: Boldogon több mint 150 éves hagyománya van a paprikatermesztésnek, pedig ma már egyre kevesebben foglalkoznak vele. Ezért is idézik fel a helyi hagyományokat. amikor azt is megünneplik, ami megélhetést nyújtott az ősöknek. Paprika fesztivált rendeztek a hétvégén, ahol az aratás mellett helyi ételkülönlegességeket főznek – természetesen paprikával. A fesztivállal – amellett, hogy sok turistát vonz – szeretnék bemutatni az itt élő fiataloknak a hagyományokat.

5. BTE: Maradjunk még a fesztiváloknál, ugyanis Miskolc az előttünk álló hónapban a fesztiválok városa lesz. Szeptember 10.-én Népkerti Piknik várja az érdeklődőket, 22-24 -e között Városi Piknik lesz, míg előtte 14.-től Al Sacra Fesztivál . A héten a Színház 200.-ik születésnapját ünnepelte a város. Egyszóval Miskolc és környéke lakosai bizonyára találtak, és találnak számukra megfelelő programot.

6. Bozsik: Fügebor készítése házilag. Nagyon sokféle receptet találunk a világhálón. Következzék egy lehetséges változat, de más irányzatok is vannak, amelyek szintén sikeresek lehetnek. Például egy 5 literes befőttes üvegben is erjeszthetünk. Fontos, hogy az üveget csupán háromnegyed részig töltsük fel, nehogy az erjedés során kifusson a „murci”, érdemes lefedni, akár egy zárókupakkal is, de csak lazán, hogy a keletkező szén-dioxid szépen ki tudjon jönni. Nem szabad hermetikusan lezárni az erjesztő edényt, mert akkor „felrobbanhat” a túlnyomástól. 1 liter must erjedése során 100 liter szén-dioxid gáz képződik. Ezt is érdemes figyelembe venni!

7. Varga: Javában zajlik a szüret Balatonbogláron. A Viticoop Kft több száz hektáron gazdálkodik, jelenleg az irsai olivér fajtát szedik. A szakember szerint a termés jó, ám az idei időjárási viszonyok miatt sokat kellett növényvédelemre költeni, ami jelentősen megemeli a termelés költségeit. A szőlő értékesítésnél idén egyébként a vörös fajtákkal lehet gond, ugyanis a tendenciák szerint jóval kevesebb vörösbort iszunk, mint korábban.

8. BTE: A szőlészeknek idén tehát nem csak az imputanyagárak növekedése, hanem az időjárás is gondot okoz. Kimondottan nehéz éve van ezért az ágazatnak, az állandó esőzésekkel, a peronoszpóra, a lisztharmat és a különböző gombabetegségek megjelenésével. Ez megdrágította a szőlőtermelést. Az ország másik részén egy fiatal borász ezeket a nehézségeket is képes volt leküzdeni, sőt sikerre is vezetett a kitartása. A nyékládházi K. Tóth Szabolcs bora nyerte az első helyezést a Polgármester Bora elnevezésű versenyen.

9. Zsoldos: A szatmári térségben hagyománya a napraforgó termesztésének. Az utóbbi évtizedekben a nagy szemű csíkos, sok kézimunkát igénylő helyett az olajosabb, kombájnnal betakarítható a meghatározó. Czibere Roland Porcsalmán gazdálkodik, húsz hektár napraforgója van, szerinte a betárolással bajban lesznek a gazdák. A három hetes érési idő miatt eladási árakról még nem beszélnek.

10. Tarnóczi: A tavalyi tökmagtermésből az utolsó sajtolásoknál tartanak, ezután a betakarító gépeket javítják, s várhatóan két hét múlva indul a tökszedés a szécsényi határban.

11. Pilisy: Boldogon tartották meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Heves vármegyei kenyérünnepét, itt nem a gazdák búzaadományait öntötték össze, hanem az új kenyeret szentelték meg. Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek határainkon innen, de a határainkon túl is.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 29., kedd 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább