Hajnal-táj: Elkezdték az engedély nélkül létesített balatoni stégek elbontását

Az augusztus 25-i adás tartalmából.
 

Hatalmas lehetőség, profit és eredmény lenne a magyar csemegeszőlő termesztésben. Idehaza minden feltételek adott a termesztéshez és a magyar fajták sokkal ízletesebbek, mint a külföldről behozott szőlő. Az előttünk álló hétvégén (szombaton) immár második alkalommal rendezik meg az Országos Csemegeszőlő Kiállítást és Versenyt Pécsen. Az ország minden részéből és határon túlról is érkeznek kiállítók, több mint háromszáz fajtát mutatnak be és kóstolhatnak meg az érdeklődők.

– Hangtár – Dendrológia, faismerettan.
– Ahhoz, hogy a vadászok vármegyei szervezeteinél a működési feltételeket javítsák és kulturált körülmények között dolgozhassanak, országosan összesen 15 megyében történtek központi támogatással jelentős beruházások. A nógrádi vármegye székhelyen például a napokban költöztek át a városházi bérelt irodákból egy erdő-közeli, kertvárosi saját ingatlanba. Nógrádi vadászoknak a közeljövőben a gyorsan terjeszkedő farkas és medve ad majd egyre több feladatot.
– Az egész országból, de még külföldről sokan járnak horgászni a hajdú-bihari Látóképi-víztározóhoz. A hazai és külföldi pergető horgászok is kifejezetten pisztrángsügérek miatt keresik fel a Hajdúság legnagyobb horgászvizét, és ne feledkezzünk meg a tó gazdag compó állományáról sem. A 60 hektáros tóban hatalmas harcsák, süllők is vannak, ezen kívül bojlisok számára értékes óriás pontyok. A horgásztó kezelői egy elzárt területen közös kutatásba kezdtek a Debreceni Egyetemmel.
– Elkezdték az engedély nélkül létesített balatoni stégek elbontását. A probléma nem új keletű, de egyre komolyabb gondokat jelent. Van olyan Balaton-parti település, ahol több mint 100 illegális lejáró van – ezeket is felszámolja vízügy. A következő hetekben az adott önkormányzat lakossági fórumokon próbál egyeztetni az érintettekkel.
– Hamarosan elindulnak az afrikai telelő helyek felé a fehér gólyák. Van olyan madár, amelyik akár 9000 km-t is megtesz a jobb életfeltételek reményében, a Fertő parton már csapatokba verődve készülődnek a nagy útra.
– Idén korábban kezdte a csírázást a parlagfű, ám a száraz periódusok visszavetettik a fejlődését, acsapadáék hatására azonban ismét gyorsan fejlődik. Egészen a fagyokig szórja allergiát okozó pollenjeit. Napraforgóban van egy perspektivikus új gyomirtószer hatóanyag, amely a nagyméretű gyomot is meg tudja semmisíteni. Ez új távlatokat nyithat a napraforgó-termesztők számára. Házi kertben a mechanikavédekezés az első számú lehetőség. Az év ebben a szakában már a glifozát hatóanyagú totális gyomirtó szerek sem igazán hatékonyak.
– Az egyik legsúlyosabb fertőző betegségről, az afrikai sertéspestisről hallhattak előadásokat az érdeklődők az észak-bácskai településen, Csantavéren. A kizárólag a vaddisznók és a sertések körében terjedő vírus az emberre nem veszélyes. Mivel jelenleg sem gyógykezelési lehetőség, sem pedig hatékony vakcina nem áll ellene rendelkezésre, ezért a fertőzés megjelenése esetén nincs más lehetőség a védekezésre az állatoknál, mint az érintett állományok elpusztítása és a gazdaságok fertőtlenítése.
– Végbement a generációváltás juhtartóknál, átvették a fiatalok a pásztorbotot. Ez azért örvendetes, mert azt jelenti, hogy az ágazat megélhetést ad a gazdáknak – hangzott el a debreceni Farmer Expón. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetségének felmérése szerint a magyar juhtartó társadalom többsége 40-50 éves, de jelentős a még fiatalabb tenyésztők száma is. Idehaza továbbra is a vágóbárány adja a főbevételt, de egyre tekintélyesebb hasznot hoz a tenyészállat nevelés is.
– Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Kisvárda térségében több mint 10 éve termesztik a cirkot. A helyi gazdák szerint jól beilleszthető a vetésforgóba. Terméshozamban a kukoricával vetekszik, de nem fogja azt sosem kiszorítani, arra viszont tökéletes, biztonságot adjon a gazdálkodónak.
– Bár az utóbbi években megnőtt az érdeklődés úgy a zártkerti mint az árutermesztés részéről a csemegeszőlő iránt, mindig kevés terem Magyarországon. Holott a feltételek adottak lennének ráadásul a magyar fajták sokkal ízletesebbek, mint a külföldről behozott szőlőé. A magyar csemegeszőlő termesztés fellendítése és népszerűsítése érdekében a pécsi egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Csemegeszőlő mintakertet nyitott. Ennek átadására ma délelőtt kerül sor, holnap pedig második alkalommal rendezik meg az Országos Csemegeszőlő Kiállítást és Versenyt. Az ország minden részéből és határon túlról is érkeznek kiállítók több mint háromszáz fajtát mutatnak be és kóstolhatnak meg az érdeklődők.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 25., péntek 5:00

Műsorvezető: Bicsák Eszter
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

 

Borítókép: Fonyód, 2022. július 21. Állószörfös (stand up paddle, SUP) a Balatonban Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2022. július 21-én. MTI/Varga György

Olvasson tovább