Hajnal-táj: Állatorvos válaszol hallgatóink kérdéseire

Az augusztus 21-i adás tartalmából.
 

– Állatorvos válaszol hallgatóink kérdéseire.

– Bedobni saját kutyánk feleslegesnek ítélt kölykeit más udvarára, ahol van már más kutya is, egyesek számára bocsánatos bűn. Olyan is van, aki azt mondja, végül is jót akart az állatainak, aki ilyet tett. Az érintett, aki megkapta a kölyköket biztosan nem ilyen elnéző, óriási terhet kap a nyakába. A Herosz székesfehérvári Állatotthonába minden évben több olyan kutya vagy macska kölyköt hoznak be, akiktől így váltak meg felelőtlen gazdái. Kevesen tudják, hogy börtönbüntetés is járhat egy ilyen akcióért. Krepsz Gyöngyit zoológust kérdeztük.

– 43 kiállítóval zajlott az elmúlt hétvégén a Szegedi Díszmadár Kiállítás. Az 55. szemles nagy érdeklődésnek örvendett, sokan szeretik a díszmadarakat. Bencsik Dominik a Délterületi Díszmadártenyésztők és Természetvédők Egyesületének vezetőségi tagja mutatta be a kis szárnyasokat a kiállítóteremben.

– Fűszerkert

– Besztercebánya megye legimpozánsabb vára címet kapta a Füleki Vár a látogatók mobiltelefonos, internet-alapú követése alapján. Az Arany gombostű díjat első alkalommal ítélték oda Szlovákiában a várak kategóriájában, ezt érdemelte ki Fülek. A Google térképes követési statisztikáján túl figyelemre méltó a látogatók értékelése is, ők pedig a vár történelméről szóló színes, érdekes kiállításokat, illetve az itt bemutatott, a környéken feltárt paleontológiai leleteket, valamint a várból nyíló gyönyörű kilátást díjazták

– Almafák szemzése és oltása keddi témánk. Az alvószemzés ideje most van augusztusban. Részletesen elmondjuk, hogyan kell szakszerűen megszedni a szemzőhajtást és a klasszikus „T” alakú szemzéssel, beszemezni az adott alma alanyt, amely fejlődik a kertünkben, vagy pedig a már a kertünkben lévő, almafába is beleszemezhetjük ezt az új fajtát, és a szemzés helyétől fogva, az adott almafa már ezt a fajtát neveli a jövőben, míg a fa többi részén az eredeti fajtát, amely idáig is volt. Így 2-3 különböző almafajta is hozhatja gyümölcseit, egyetlen almafán.

– A nők ma már könnyebben megtalálják a helyüket az agráriumban, felértékelődött a szerepük. A mezőgazdaságban, a mezőgazdasági vállalkozásokban az adminisztrációt és a pénzügyeket az asszonyok viszik. Amióta innovatív technológiák, például a precíziós gazdálkodás is megjelent a hazai agráriumban, azóta tovább bővült a tevékenységi körük. Emiatt hozta létre a MAGOSZ minden vármegyében a gazdasszony szervezetet. A női gazdák érdekképviselete mellett a tagozat célja, hogy a mezőgazdaság számára fontos információk hitelesen jussanak el hozzájuk. A Heves Vármegyei elnökasszonnyal, Jakab Gizellával beszélgetettünk.

– A legelők megőrzése alapvető feladat a mezőgazdaságon belül, ezért is fontos a kint legelő állatok tartása. A hagyományos pásztorkodást ugyan már kevesen űzik, nagyobbrészt az Alföldön. A hajdúsámsoni Sáfián család is generációk óta pásztorkodik, és a cél, hogy egyszerre adják tovább a hagyományt, és egyszerre óvják a zöld aranyat, a füvet, hogy a legelők el ne erdősüljenek. A szakmát nem egyszerű megtanulni, és a fiatalok közül csak nagyon kevesen választják ezt a szakmát, hiszen se nem kényelmes, se nem jól fizető. Pedig a szabad állattartásnak sokféle haszna van. Erről is beszélgetettünk Sáfián Lászlóval és feleségével, Ibolyával.

– Több a pesszimista vállalkozás, mint a Covid idején – hangzott el a debreceni Farmer Expón. Nyugtalanok a gazdák. Az agrárminiszter erre reagálva köszöntőjében elmondta, ma már nem lehet úgy gazdálkodni, ahogy apáink csinálták. A régi módszerek nem adnak választ az új kihívásokra. Nagy István kiemelte, ezért döntött úgy a kormány a következő évekre megháromszorozza az ágazatnak adott támogatást. A 32. Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításon célzott előadásokat tartottak az állattartóknak a legsikeresebb hazai vállalkozások vezetői.

– Lenne fantázia a háztáji, de az üzemi nyúltenyésztésben is Magyarországon. Otthon akár egy egész családot elláthat pár anyaállat, a nagyüzemi termelés pedig megtalálja piacát, főképp tőlünk nyugatabbra olyannyira, hogy bár meglepő lehet, de jelentős nyúlexportőrnek számítunk. Ráadásul semmi nem megy veszendőbe, amit hulladéknak gondolunk, még bőven ad alapanyagot akár az állateledel-gyártásnak, akár a ruhaiparnak. Folytatódik: a Nyúlj bele kampány, hogy minél többen megismerjék a fehérjében gazdag, és zsírszegény kiváló alapanyagot. A legutóbbi kampány állomás a debreceni Farmer Expo volt.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 22., kedd5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Gyarmati Péter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább