Hajnal-táj: Nem lesz a kukorica alternatívája a napraforgó

Az augusztus 11-i adás tartalmából.
 

Szilvaünnep és Erdei iskola Kétbodonyban
A faluban, Kétbodonyban augusztusban tartják a szilvafesztivált. Az esemény megálmodója, a falu egyik „motorja”, aki erdei gyerektáborokat is szervez nyáron. Bár neki idén személyesen nem lesz szilvája, tennivalója akad. A riport a gyerekek egyik kedvenc helyén a miniállatkertben készült.

Csali – verseny + haltenyésztés Tatán

Hazánk első horgász múzeuma
Egy újabb turisztikai látványosságnak ad helyet a Tisza-tó: újranyílt a Horgászmúzeum Sarudon. 100 éves orsók, zsinórok, nagyapáink botjai, felszerelései láthatók. Az első magyar horgászgyűjtemény igazi időutazást kínál. Igyekeztek összegyűjteni a magyar horgászcikk gyártók első termékeit és felhívva a figyelmet a sportszerű horgászatra külön bemutatják a tiltott horgászeszközöket is.

Ipoly napja programok
Csütörtökön kezdődött és három napon át tart az immár harmadik alkalommal megrendezett Nagy Ipoly-Takarítás, melynek célja, hogy vasárnapra, azaz Ipoly napjéra legszebb képét mutathass északi határfolyónk. A több mint 170 kilométeres szakaszon civilek, önkéntesek együtt dolgoznak, az akciót a határ magyar oldaláról Nógrád és Pest vármegye önkormányzatai, Szlovákiából pedig Besztercebánya és Nyitra megye önkormányzatai támogatják.

Bozsik lepkekabóca
Amerikai lepkekabóca, valamint a ligeti moly. Zsigó György, a Magyar Növényorvosi Kamara budapesti alelnöke mondja el tapasztalatait ebben az összeállításban, amelyben Kedves Hallgatóink is beszámolnak a támadásról, valamint hobbikertészek. Kontakt és felszívódó rovarölő szerrel, ennek a két szercsoportnak a keverékével védekezhetünk.

Szép a napraforgó Békésben
Szépek a napraforgók- de még sokat alszik kint a növény
Napraforgóból – az egyik fő növénykultúrából- az éves szintű több, mint 80 ezer hektár vetés terület idén is meg van Békés vármegyében. A gazdák az agrárkamara szerint most úgy fest az utóbbi évek legjobb napraforgó termése realizálható.

Nem lesz a kukorica alternatívája a napraforgó
A napraforgó betakarítása szeptember elején kezdődik, de a gazdák már látják, hogy idén jó lesz a termés. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a tavalyinál nagyobb területen, mintegy 100 ezer hektáron vetettek az ipari és takarmánynövényből.

Az év legjobb kenyereit és a sétáló süteményt választották meg
Ha augusztus 20-a, akkor Szent István-napi kenyér. A pékszövetség éves versenyére minden szezonban egyre többen jelentkeznek, és a szervezők idén új kategóriát is alkottak: a legjobb sétáló sütemény. De milyen finomság lett az év sétáló süteménye? Egyáltalán mit keresünk mi magyarok, ha péktermékeket vásárolunk?

Legjobb Szent-István napi kenyér a dunabogdányi
A pékszövetség előbb hallott versenyén a legjobb idei Szent-István napi kenyér a dunabogdányi Heim családé lett, és nem véletlenül. A vadkovászos technika, amit használnak, ma grammra, és óraműpontossággal kiszámítható, a végeredmény meg a talán nagyon régi, érlelt alapú kenyerekre hasonlít. Ennek héja van, kérge van, lyukacsos, levegős belseje és íze van. A sütödébe látogatunk…

Aratókoszorú
Közel egy hónapon át fonták az „Aranyszalma városában”, Hajdúnánáson azt a mintegy ezer szalmaszálból készült Aratókoszorút, melyet hétfőn a magyar gazdák összefogásának jelképeként ünnepélyes keretek között helyeztek el a Szent István Bazilikában.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 11., péntek 6:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább