Hajnal-táj: Augusztus közepéig biztosan eltart az őzek párzási időszaka

Az augusztus 10-i adás tartalmából.
 

Különleges turista látványosság Szarvason
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén, az interaktív tanösvényekkel szabdalt Anna-liget egyik különleges speciálisa egy természetismereti napóra. A tápiógyörgyei Patkós Stúdió által készített napóra segítségével ugyanis nem csupán az idő múlását érzékelik és az épp aktuális időt olvashatják le a látogatók, de a minket körülvevő természeti világról is érdekes információkat is kapnak.

Tábor az ökofaluban
Évizedek óta gazdálkodnak egyfajta fenntartsági kísérlet részeként természetközeli módon a Tata környéki Ágoston Ligeti Ökofaluban. A különleges természetvédelmi területen, a környezet ismeretének, szeretetének jegyében, kifejezetten szívesen látják vendégül a gyermekeket, akik a madárgyűrűzés rejtelmeibe, a gyógynövénygyűjtés fogásaiba, az állatok gondozásába, az ökogazdálkodás ismereibe nyerhetnek bepillantást.

Őzbak az utakon
Augusztus közepéig biztosan eltart az őzek párzási időszaka. A vadak ilyenkor aktívabbak, kevésbé óvatosak, így sokkal többet találkozhatunk velük a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon, vagy az erdők mellett, ezért érdemes fokozott óvatossággal vezetni ebben az időszakban.

Leggyakoribb az eltévedés, de rendre van baleset is a hegyi túrákon Erdélyben
A leggyakoribb hegyi sérülések télen a síelésből fakadnak, nyáron a legtöbbször eltévedt turistákhoz hívják ki a Madarasi Hargitán szolgálatot teljesítő hegyimenőket – mondta el Buti László, a HArmont Hegyimentők Egyesületének elnöke. Amellett, hogy a hegymászást népszerűsítették, a hegyimentők célja, hogy a hegyi túrák veszélyeire, illetve a biztonságos és megfelelő felszereléssel megtett kirándulásokra irányíták a figyelmet.

Körte barnul Bozsik rovata
Körte. Belülről megbarnul a Clapp kedveltje nevű körtének valamint a Vilmos körtének a húsa. Ezt panaszolja Kedves Hallgatónk. Erről készítettem összeállítást, saját gyűjtésem alapján. A Clapp kedveltjének genetikai adottsága, hogy az érés folyamán megbarnul.

Almatermesztő Fiatal gazda
Az almatermesztés hazája Tuzsér, ezért nem is lepődtem meg, amikor Révész Tibor fiatal gazda elmondta, hogy reggel már a gyümölcsösben járt és szülei almaszeretete rá is ráragadt. De azon sem lepődtem meg, hogy étkezési alma termesztésében gondolkodik.

Nébih borokat ellenőrzött Hevesben
A fröccsutcákat és a borutakat ellenőrizte az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a Szépasszonyvölgyben és a Balaton partján. Mindkét helyszínen 100-100 vendéglátóhelyet vizsgáltak, Ezek közül csupán egy működését függesztették fel.

Borverseny Savaria
Ma már számos borverseny létezik országszerte, nagyjából azonos a pontozási rendszer és az elvárás. A fogyasztási szokások változásával azonban a minősítés is változhat. A szakemberek szerint az sem mindegy, hogy a borversenynek mi a célja, hiszen pl egy fesztiválborral kapcsolatban egészen mások az elvárások mint egy szigorúan vett szakmai minősítés keretében.

Elindultak az idei Szentlőrinci Gazdanapok programjai
Komoly technológiai váltás történt a magyar mezőgazdaságban. Az unióban hazánk érte el az ötödik legnagyobb hatékonyságjavulást az elmúlt tíz év során. Egyre többen ismerik föl a precíziós gazdálkodás jelentőségét ám ehhez magasabb tudásra és technikára van szükség. A tegnap kezdődött szentlőrinci Mezőgép Napokon a legkorszerűbb mezőgazdasági gépeket és egyéb eszközöket mutatják be az érdeklődőknek.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 10., csütörtök 6:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább