Hajnal-táj: Tudták-e, hogy a szén-dioxid segít elpusztítani a kártevőket?

Az augusztus 9-i adás tartalmából.
 

– Tudták-e, hogy a szén-dioxid segít elpusztítani a kártevőket? Egy békési bio szarvasmarha telepre látogatunk, ahol a takarmány tisztán tartására egészen elképesztő, ám egyszerű technológiát használnak.
Közben tetőznek az áradó folyók, riportereink segítségével ellátogatunk a Mura és a Dráva vidékére is – ahol már a tetőzés adatait mérik a vízügy kollégái.

– Hangtár

– Városi séta rovat
Kávékantáta nincs, csak kávészünet. Az autószerelő műhelyben pedig nem Bachról beszélnek, hanem bowdenekről, féltengelyekról, vezérműláncokról és cserélendő olajszűrőkről. Kemény Zsombor felnőtt fejjel csöppent bele az autós világba. Mint mondja, amióta gyökeresen felfordult (megváltozott) az élete, megszerette a kora reggeleket is.

-Szakmai gyakorlaton a mezőgazdasági iskolában Szécsényben
Szécsény nagy múltú mezőgazdasági iskolájában még tart a nyári szakmai gyakorlat, vannak tanulók, akik az iskola partner-cégeinél, s többen az alma materük majorságában szerzik meg a szükséges tapasztalatokat. Munka itt is akad bőven, s az idei nyáron sokra is haladtak, a kötelező feladatok eredményeként újultak meg például a juhakolok és a mezőgazdasági gépekre is ráfért a karbantartás.

– ÁRADÁS – HATÁSAI MURA

– ÁRADÁS – HATÁSAI DRÁVA

– Napégette szeder? Bozsik rovat
A szeder napégésének növényélettani háttere. Dr. Szalai József egyetemi tanár, a növényélettan professzora. 2023-ban nagyon sok szeder fajta termése, az egész termés csoport, a tűző napon teljesen tönkre megy. Kőkeményre aszalódik. Első tünet, hogy az érésben lévő szemeken a termés részek megfehérednek, elszíntelenednek.

– Szedd magad szeder akció!
Egyre kevesebben termelnek bogyósokat, Hevesben is már csak pár családi vállalkozás. Atkáron Török Szabolcs a szüleitől vette át a gazdaságot, ahol előbb málnával, majd szederrel foglalkozik. De mint mondja, nem könnyű – a növény a klímaváltozással küzd, ők a munkaerő hiánnyal, és hogy rentábilis legyen a munkájuk.

– Agrárszerződések határokon túl
Termékbemutatók és ízkóstolók, kerekasztal-beszélgetések, egyezmények aláírása kapott helyet a Tamási Áron sátorban, merthogy a tusványosi Szabadegyetem agrár egyezményeket is eredményezett. Az erdélyi, vajdasági és felvidéki gazdák szövetségeinek képviselői megállapodást írtak alá, amely a jövőben nemcsak az összefogást, hanem az értékesítési lánc rövidítését is szolgálja.

– Agrár kapcsolatok a távoli Laosszal, Magyarországról
Lezárult a harmadik kötött segélyhitel program Magyarország és Laosz között. Az együttműködés 14 évében majdnem 50 magyar vállalkozás dolgozott a dél-kelet ázsiai ország mezőgazdaságának, vízhálózatának és egyéb szektorainak modernizálásán. A két ország kapcsolata – magyar agrárcégek közbenjárásával – látványosan megerősödött: míg az első kötött segélyhitel idején Vientiánban csak egy tiszteletbeli konzul képviselte hazánkat, mostanra már egy állandó nagykövetség létrehozása sem kizárt.

– Sertés felvásárlási ár maradt, a marháé csökkent Vajdaságban
A sertés felvásárlási ára stagnál, míg a szarvasmarha ára csökkent az elmúlt időszakban Vajdaság területén. Egyedül a bárányok iránt folyamatos a kereslet a térségben – mondják a helyi felvásárlók. Viszont a kiszámíthatatlan felvásárlási árak és a kereslet miatt csak az elmúlt pár évben több ezer gazdaság került felszámolásra.

– Szén dioxiddal a marhák egészségéért Békésben
Természetbarát védekezési módszerek közé tartozik a szén-dioxid-befúvással történő kártevőirtás. Ebben az esetben a silótornyot szén-dioxid-gázzal töltik fel, és körülbelül egy hétig a gázt a terményen tartják, mely anaerob körülményeket teremtve elpusztítja a jelenlévő ízeltlábúakat. A hosszú expozíciós idő magyarázata a rovarok kimagaslóan jó szén-dioxid-toleráló képességében rejlik. Az elillanó gázt a rendszer automatikusan utántölti.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 9., szerda 6:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább