Hajnal-táj: Határszemle a kukorica földeken

Az augusztus 8-i adás tartalmából.
 

– Paradox a helyzet: sokan a korábbinál jóval kisebb területen vetettek kukoricát, mint az elmúlt években, a várható termés azonban éppen idén kimagasló. A kukorica kapcsán már arról is vita van, érdemes-e egyáltalán foglalkozni vele nálunk, ám egyelőre fontos alapanyag az élelmiszerellátásban, takarmányozásban, és a bioüzemanyag-gyártásban is. Határszemle a kukorica földeken.

– Hangtár
Bénye szőlő

– Állatvédelem
Picik, tündériek, játékosak…egy kölyökállat befogadása sok örömet okozhat az állatot szerető embereknek. Vannak azonban olyanok, akiknek csak teher a megszülető kutya vagy macska és törvénybe ütköző módon szabadulnak meg tőle. Időnként emberhez méltatlan, kegyetlen módon.

– Állatorvos
Idős, beteg állataink étrendjei összeállítása során fontos arra ügyelnünk, hogy minden ásványianyaghoz hozzájussanak. A fakó szőr, furcsa szagok és a töredezett karmok mind komoly problémákra utalhatnak. Állatorvos rovatunkban dr.Lorászkó Gábor válaszol.

– Érzékenyítő tábor, menhelyen
Gyerekek lepték meg a napokban az Egri Állatmenhelyet. Élelmet vittek és megsétáltatták az ott élő ebeket. Érzékenyítő tábort tartott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem gyakorló iskolája: a diákok hol házi kedvencekkel, hol „nem szeretem”, hol haszon-, hol védett állatokkal találkoztak.

– Tűzifa-szezon indul a Vajdaságban
Július és augusztus a tűzifavásárlás főszezonja, ilyenkor kezdik Vajdaságban a legtöbben bekészíteni a télirevalót. Idén azonban valamivel csökkent a kereslet a tűzifára, egyes észak-bácskai fatelep-tulajdnosok szerint ez az elmúlt enyhe téli időjárásnak tudható be. Narrátor: Orosz Ildikó

– Puliszka Erdélyben
A 32. Bálványosi Szabadegyetem és diáktáborban az agrosátor sem hiányzott. A különböző székelyföldi egyesületek, társulások kóstolóval mutatták be a helyi termékeiket. Prezsmer Fülöp, a gyimesközéploki önkormányzat turisztikai referense éppen a puliszkát kavarja.

– Bozsik – Túlöntözés
Túlöntözés. Gyökérpusztulás. Baktériumos betegség. Mikroszkópos tanácsadás. Shaly Klára növénygyógyító az egyik gazdaboltban ad tanácsadást.

– Kukorica, jó termés, alacsony ár, fajtaváltás a megoldás?
A kukorica a világ legnagyobb volumenben termesztett növénye, így a fenntartható kukoricatermesztés kulcsszerepet kap a takarmányozásban, élelmiszeriparban és bioüzemanyag iparban is. Nincs ez másként hazánkban sem, emellett az egyik legfontosabb export termékünk. A tiszagyendai Tóth családi vállalkozás három évtizede termeszt kukoricát. Idén jóval kisebb területen, mint az előző években.

– Kukorica körkép és várakozások országszerte – Nagy Margit
Az idén háromszor annyi kukorica termésre számíthatunk, mint tavaly, az aszály sem sújtja olyan mértékben a termőföldet, mint 2022-ben. Még az is lehet, hogy keletje lesz a magyar kukoricának, mégpedig jó áron. Jó hír ez annak ellenére, hogy az idén jelentősen csökkent a kukorica termőterülete, éppen az egyre gyakoribb aszály miatt.

–  Aratás után – nem az igazi a búza minősége Békés
Közepes hozamokkal fejeződött be az őszi árpa és a búza idei aratása, a gazdák mégsem örülnek, mert gyakorlatilag alamizsnát kapn(án)ak a terményért. A Csabai Raktárszövetkezett több száz gazdatárs terményét tárolja le és vár az értékesítéssel.

– Kenyérre gyűjtöttek, rekordot döntöttek Vas megyében
Rekordot döntöttek a vasi gazdák: az országban itt termett egy hektáron a legtöbb búza, 7,1 tonna. Ugyanakkor a csapadékos időjárás jelentősen nehezíti a betakarítást, a gabona negyede még a földeken van. Az adományozási kedv azonban nem csökken, a termelők idén is nagy számban vesznek részt a Magyarok Kenyere mozgalomban, amely már 12 éve támogatja a rászorulókat az adománybúzából őrölt liszttel.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – augusztus 8., kedd 6:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább