Napközben: Az Ágota-táborok

Az augusztus 2-i adás tartalmából.
 

– Az első alternatív iskolákat a rendszerváltás környékén alapították, alapvetően külföldi minták alapjék. Azóta teljesen átslskult ezen iskolák palettája, rendszere, sokkal inkább a gyerekek sajátosságai határizzák meg, hogy mely intézmény milyen profillal s ennek megfelelő szakemberekkel működik. Az alternatív iskolák sajátosságait, választásuk szempontjait rendszerezzük Dobos Orsolyával, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete alternatív tagozatának vezetőjével, aki maga is pedagógusként dolgozik, hiszen ebben az időben kell megtalálni a megfelelő iskolákat azoknak a kisdiákoknak, akik a hagyományos iskolai rendszerben hátrányt szenvednének.

– A Kilátó Piarista Központ fő profilja a sajátos nevelési igényű és/vagy fogyatékos fiatalok pályaorientációjának és elhelyezkedésének támogatása. A nyár ezen időszaka nem csak a felsőoktatási intézményekben való tovább tanulásról szólnak, hanem arról is, hogy ki milyen szakmát választ magának a tizenévesek közül. A Központ ebben segíti a tanulási hátrányokkal küzdő fiatalokat és szüleiket.

– Turisztika rovat – Szigetköz térkép

– A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek és fiatalok is mehetnek táborba, még ha kötöttebb lehetőségek között is, mint a fizetős táborok vendégei. Nekik az Ágota-táborok adnak élményeket, és ez az egyetlen olyan nyári program, amely nem csupán kalandokat ad, hanem terapeutikus jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat. Idén önkéntesekkel együtt mintegy 1000 fő élheti át ezt az élményt.

Napközben – Kossuth Rádió – augusztus 2., szerda 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor
Műsorvezető: Horváth Ágnes

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: Forrás: Unsplash

Olvasson tovább