Speciális beavatkozás segíthet a miómától szenvedő nőknek

Elkerülhető a méheltávolító műtét a mióma embolizáció segítségével. Hatékony, hazánkban már 15 éve biztonsággal alkalmazott beavatkozásról van szó. A még mindig nem elég széles körben ismert módszer részleteit ismerhették meg a hallgatók a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.
 

A miómáról, valamint kezelési lehetőségeiről beszéltek a Napközben vendégei, Bérczi Viktor, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika professzora, valamint Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A jóindulatú izomdaganat rendszerint 30 éves kor felett alakul ki, az esetek körülbelül felénél okoz panaszokat és nehezítheti a teherbeesést is. Hogy van-e teendő a miómával, az attól függ, milyen tüneteket okoz, mekkora, és hol helyezkedik el a méhen belül. A miómák döntő többsége kezelhető, kontroll alatt tartható valamilyen módszerrel: gyógyszerrel, műtéttel, vagy embolizációval.

Ez utóbbi eljárásról Bérczi Viktor részletekkel is szolgált a hallgatóknak. „A beavatkozás lényege, hogy artériát, ütőeret szúrunk meg, legtöbbször a lágyékhajlatban, és ezen keresztül kell elérni a méh artériát mindkét oldalon. Így juttatunk el fél milliméter nagyságú szemcséket a miómákat ellátó nagyobb méretű erekbe. Ennél az eljárásnál nincs szükség altatásra, vágásra, és nincs vérveszteség” – részletezte az Orvosi Képalkotó Klinika professzora a világon 25, itthon pedig már 15 éve alkalmazott beavatkozásról. Az embolizáció fő célja a panaszcsökkentés, életminőség-növelés, ugyanis a kezelés hatására csökken a daganat térfogata.

Ács Nándor hangsúlyozta: ahhoz, hogy eldöntsék, egy páciensnek milyen beavatkozásra van szüksége, pontos diagnózist kell felállítani. Tudni kell, milyen miómáról van szó, az milyen panaszokat okoz, és ennek alapján lehet megalapozott döntést hozni az orvosi teendőkről. Mindez egy szakértő nőgyógyász feladata.

A műsor Médiaklikk-oldalán újrahallgatható adásban egy embolizáción átesett páciens is megosztotta tapasztalatait, továbbá hallgatói kérdésekre is válaszolt a két szakember.

Napközben, a legfontosabb hétköznapi ügyek magazinja – hétköznap 9-től 11 óráig a Kossuth Rádió műsorán.

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább