Hajnal-táj: Idén balatonalmádi fagyizó homoktövises mangó sorbet nevű kreációja nyerte el a Balaton fagyija címe

A július 30-i adás tartalmából.
 

– A hőség nemcsak ránk van hatással, hanem az állatokra is. A miskolci állatkert egy erdő közepén fekszik, vagyis néhány fokkal hűvösebb van ott, mint a városban, de ennek ellenére nagyobb gondozást igényelnek az állatok a hőségben.

– Berobbant az idei meggyszezon. Kiemelkedő a hazai minősége, melynek termesztésében Magyarországot csak Lengyelország előzi meg az Európai Unióban. A meggy jelentős része, évjárattól függően mintegy 50-75 százaléka export termék.

– Meggyből kiváló bor is készíthető, de a miskolci és környéki borkultúra követei azért a szőlőben hisznek. Az István Nádor borlovagrendnek több száz tagja van és 2002-ben lettek a Magyarországi borrendek Országos Szövetségének tagjai. Ekkor választották zászlós boruknak a Tokaji sárga muskotályt. De vajon létezik Tokaj közelében mások számára is borkultúra?

– Idén balatonalmádi fagyizó homoktövises mangó sorbet nevű kreációja nyerte el a Balaton fagyija címet. A fagylaltmester az alapanyagnak használt bio homoktövist helyi termelőtől vásárolja. A homoktövis Ázsiából származó szuper gyümölcs, tele van vitaminokkal, a C-vitamin tartalma tízszerese a citroménak. A Kecskemét határában gazdálkodó Nagy Ervinné is azt tapasztalja, hogy óriási a kereslet a homoktövisre.

– Amelyben kiderül, hogy mitől lesz „szálkás” a kajszibarack? A legjobb termőtájak és a legkésőbben virágzó fajták adhatnak alapot a gazdaságos termesztésre, de az idei tavaszi fagykár minden szempontot felülírt az ország legtöbb kajszibarack ültetvényében. Tíz éve nem volt ilyen mértékű, országos fagykár.

– Nem csak az imént hallott baracktermesztőkre, hanem a növénytermesztőkre is igaz, hogy nehéz évük van, mivel átlagosan félmillió forintos hektáronkénti költséggel kell tervezniük, ezért például 9-10 tonnás árpa, vagy búzatermés kellene ahhoz, hogy a jelenlegi árakon ne beszéljenek veszteségről. Az árpa betakarítása már befejeződött, de nem csak az árpánál, hanem a búzánál is kicsit csalódottak a termelők, habár jóval kedvezőbbek ezek a betakarítási adatok, mint a tavalyi évben a nagy szárazság után, de ennek ellenére rekordokat vártak.

– A Felső-Tisza és a hozzá kapcsolódó beregi, szatmári táj, az épített értékeivel együtt a turisták felkapott helye. Itt még kevesebb pénzből is lehet a falusi vendégházak nyújtotta minőségi szolgáltatást élvezni. Tivadarban is teltház van és a vendégek visszajárók.
8.Juhász: A Balaton és a főváros után a Dél-Alföld továbbra is a legnépszerűbb turista célpont, amely elsősorban a gyógyvizének köszönheti a sikerét. Az utóbbi években elindult útfejlesztések tovább folytatódnak, így még könnyebben megközelíthetők az ismert gyógy- és termálfürdők.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – július 30., vasárnap 6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább