Napközben: Zajterhelés - Itt a fesztivál szezon

A július 31-i adás tartalmából.
 

– Kétnyelvű diploma: Korea, Tajvan, Spanyolország, Franciaország, Vietnám, Németország, Hollandia, Skócia és még pár testvér egyetem, ahol néhány éve egy éves külföldi tanulmányúttal kettős diplomát szerezhetnek a fiatalok. Mit ér a magyar tudás a külföldi egyetemeken? Mit profitál egy külföldi intézmény a magyar kapcsolatokból? És mire jó egy kétnyelvű diploma?

– Tudatos öregedés
Ma egy 40-es éveiben járó férfi, vagy akár nő, még fiatalnak és életerősnek gondolja magát. Többnyire gyermeket nevel, az sem ritka, hogy kisgyermeket, karriert épít, talán még új szakmát is tanul, de egyre többen idős szüleiket is ápolják. Mindeközben azt is tapasztalhatják, hogy könnyebben elfáradnak, nehezebb a koncentráció, vagy nem annyira frissek és rugalmasok, ahogy elvárnák maguktól. Melyek azok a jelek, amelyek arra késztetnek, hogy foglalkozzunk saját öregedésünkkel? Az anyagi biztonságon túl, mi az, amit feltétlen meg kell terveznünk már az aktív éveinkben? Hogyan lehet tudatosan felkészülni a tartalmas és méltósággal megélt idős évtizedekre?

– Önkéntes rovat: a Fiatal Missziósok legutóbbi útjuk során Erdélyben jártak
Leggyakoribb teendőik: idősekkel való beszélgetés, gyermekotthonok látogatása, kerítés festés, kerti munka, játék a gyerekekkel és közösségteremtés stb.
Mi vonzó egy 15-22 éves fiatalnak abban, hogy hátrányos helyzetű embereknek segítsen? Mit adhat egy gimnazista ott, ahol csak egy alkalommal, egy hetet tartózkodik? Mi az, ami miatt évekig folytatni szeretnék a missziós tevékenységet a diákok? Hiszen a missziós utak rendszeresen napok alatt betelnek és hosszú a várólista.

– Zajterhelés
Itt a fesztivál szezon. Miközben rendelet szabályozza, hogy a zajvédő falakon túl milyen hangerő a megengedett tartomány, a fesztiválokon belül semmilyen korlátozás nincsen. Míg külföldön füldugókat osztogatnak a fiataloknak a koncerteken, hazánkban egyelőre nem figyelnek erre a fiatalok, de olykor a kisgyermekes szülők sem. Sőt, ahhoz, hogy kiszűrjék a környezeti zajokat, a fülükbe dugott fülhallgató hangerejét is extrém magasra tekerik. Milyen jelei lehetnek a túlzott hangerő használatának? Milyen zajszűrő eszközök és applikációk segítik az egészséges tartomány beállítását? Hogyan kerülhető el az idő előtti halláskárosodás?

Napközben – Kossuth Rádió – július 31., hétfő 9:05

Műsorvezető: Horváth Szilárd
Szerkesztők: Belényi Barbara

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább