Hajnal-táj: A baracktermésre nem csak az időjárás jelent veszélyt

A július 29-i adás tartalmából.
 

– A mögöttünk hagyott időszakban két neves díj odaítéléséről született döntés: megválasztották Magyarország legszebb birtokát, valamint kiderült: melyik Magyarország legszebb erdeje. Elsőként erről beszélünk. A debreceni Nagyerdő nyerte el a Magyarország legszebb erdeje címet az Agrárminisztérium internetes szavazásán.

– Hetedik alkalommal választották ki nemrég Magyarország Legszebb Birtokát. A díj elnyeréséhez sokféle szakmai szempontnak meg kell felelni, pl. fenntarthatóság, technikai felszereltség, munkabiztonság. Idén a Magyarország Legszebb Családi Gazdasága díjat Fejér vármegyei, verebi gazdálkodó nyerte el.

– Nem elég a nyári szárazság, és az emiatt bekövetkező kültéri tüzek, a Pilisi Parkerdőnek a városi barbárokkal is meggyűlik a baja: nemrég elpusztították egy új facsemete telepítés nagy részét. Szerencsére ritkán történik hasonló eset, hisz egyre több honfitársunk kezdi érteni, az erdő örök érték.

– Az esemény helyszíne Eger főtere, a Dobó István tér, ami tökéletes alkalom arra, hogy megismerjük és az egri borokat, felfedezzük a borvidék sokszínűségét. Az ötnapos ünnepen a borokhoz illő finom fogásokból is válogathatunk. Pilisy Csenge riportja.

– Amelyben a 79. podcast alapján a kajszibarack fajtákról lesz szó. A kertészetek kínálatában különböző érésűeket találhatunk, sőt, ha nincs kertünk, de nagyobb teraszunk, balkonunk van, akár ott is termeszthetünk kajszit, ha törpe kajszibarack facsemetét választunk. Ez 2 méter magas mini gyümölcsfává fejlődik.

– A baracktermésre nem csak az időjárás jelent veszélyt. Elszaporodtak a vadak az Eger környéki kiskertekben: leszaggatják az ágakat, összetapossák a földet, kárt tesznek a gyümölcsfákban is. Az őzek, szarvasok és a vaddisznók számára terített asztalt jelentenek a kiskertek.

– Hogyan lehet védekezni a vadkárok, az időjárási szélsőségek ellen, főleg a tavalyi aszály után? Az eddigi betakarítási eredmények után hogyan tervezzenek a gazdálkodók? Erről beszél Hollósi Dávid agrár üzletágazati vezető.

– A szelíd lankák álomszép völgyet vesznek körül. Úgy is hívják, Álomvölgy, és a Pest vármegyei Rád község határában húzódik meg. Pál Esztella és Varga Tamás birtoka. Kaszálóval, gyümölcsössel, lovaspályával, angus marhákkal, rackákkal és malackákkal. Meg egy Erdélyből származó, félig gerendaoszlopokon álló épülettel, ez az iskola, a házaspár nem tagadja meg pedagógus múltját.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – július 29., szombat 6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

IDE KATTINTVA visszahallgathatja adásainkat >>>

Olvasson tovább